Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 13. november 2000 kl 22.00 Dok22: Sukkerslavene

Dok22: Sukkerslavene (t)


NRK1 mandag 13. november kl 22.00
Dok22: Sukkerslavene

Menneskelig og politisk drama

I kveldens dokumentar skildrer NRKs tidligere korrespondent i Latin-Amerika, Erling Borgen, det menneskelige og politiske dramaet som utspiller seg på Hispaniola i Karibien, øya som Haiti og Den dominikanske republikk deler. Norge er nå involvert i en freds- og forsoningsprosess mellom de to landene.

Gjennom mange hundre år har de to nabolandene vært i krig og konflikter med hverandre. Over en millioner mennesker har rømt fra Haiti, det fattigste landet på den vestlige halvkule, over grensen til Den dominikanske republikk. Her arbeider 70.000 av dem under slaveliknende kår.

Alt er bedre enn å leve på Haiti, der innbyggerne befinner seg i desperat fattigdom etter tiår med kriger og brutale diktatorer som Papa Doc og Baby Doc.

Det var USAs utenriksminister, Madeleine Albright, som spurte om Bondevik- regjeringen kunne starte en freds- og forsoningsprosess mellom Haiti og Den dominikanske republikk. Dette arbeidet er nå overtatt av Stoltenberg- regjeringen.

Samtidig er det en svært spent situasjon på grensen mellom de to nabolandene. I kveldens dokumentar belyses den dramatiske situasjonen, som utspiller seg i et område som synes å være glemt av verden. Vi får et innblikk i de enorme menneskelige problemene og er med norske fredsmeglere på reise til de to landene.

Er det mulig for Norge å skape et grunnlag for en fredelig utvikling i regionen?

NRK1 mandag kl 22.00

Norsk dokumentar
Ved: Erling Borgen
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
Kveldens dokumentar, \"Sukkerslavene\", skildrer det menneskelige og politiske dramaet som utspiller seg på Hispaniola i Karibien. Øya er delt mellom de to nabolandene Haiti og Den dominikanske republikk. (Foto: Borgen Production).