Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. mai 2003 kl 22.30 Tre reportere søker en forfatter: Kjell Westö

Med Kjell Westö i Helsingfors

Kjell Westö har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger (Foto: Søderstrøms)
Kjell Westö har vært nominert til Nordisk råds litteraturpris to ganger (Foto: Søderstrøms)
Finsk-svenske Kjell Westö er blitt nominert to ganger til Nordisk råds litteraturpri. Hans bøker er oversatt til en rekke språk. De tre reporterne har snakket med ham om forfatterskapet, det å være både finsk og svensk og hans siste roman ”Lange”.

Westö innledet sitt forfatterskap i 1986 med dikt og noveller, men det skulle ta ti år før han fikk sitt gjennombrudd med romanen ”Drakarna over Helsingfors”.

Aktuell med ny bok
Nå er Westö igjen aktuell, denne gangen med romanen ”Lang”, som ble nominert til Nordisk råds litteraturpris. Forrige gang han var nominert med ”Faren for å være skrake” var det Jan Kjærstad som vant.

Reporter Charlotte Thiis-Evensen har snakket med Westö om ”Lang”, som kommer i norsk oversettelse i løpet av våren. I likhet med tidligere bøker er også dette en Helsingfors-roman, om en mann på samme alder som Westö selv og som vikler seg inn i en komplisert kjærlighetshistorie. Forlaget har valgt å omtale boken som krim.

Forfattersenter på Gotland
Denne våren har Westö tilbrakt mye tid på et forfattersenter på Gotland. Han reiste dit for å få ro til å tenke på nye bokideer, og for å forsøke å formulere ideene konkret på papiret. Her får han besøk av reporter Hanne Skrikerud, som snakker med ham om selve skriveprosessen og forfatterskapet generelt.

Det å være finsk-svensk
Westös romaner blir gitt ut på både svensk og finsk i Finland. Hvordan har det vært å vokse opp i Finland som finsk-svensk? vil reporter Arild Jonsjord vite. Han blir med Westö tilbake til der forfatteren vokste opp.

Om ”Tre reportere søker en forfatter”
I ”Tre reportere søker en forfatter” blir vi bedre kjent med til sammen seks ulike europeiske forfattere, som alle blir lest av nordmenn. Tre ulike reportere gir tre ulike intervjuer, og intervjuene satt sammen til ett portrett gir et mer komplekst bilde av forfatteren.

Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord og Hanne Skrikerud tar oss med til P.D. James, Boris Akunin, A.S. Byatt, Kjell Westö, Carsten Jensen og Einar Mar Gudmundsson i løpet av programserien.

Egenprodusert kulturprogram
Programledere: Charlotte Thiis-Evensen, Arild Jonsjord, Hanne Skrikerud
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96