Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 6. mars 2005 kl 21.15 Kodenavn: Mercury

Bruce Willis i annerledes action

Ni år gamle Simon (Miko Hughes) knekker, uten å vite det, en topphemmelig, nasjonal sikkerhetskode (Foto: Imagine Entertainment)
Ni år gamle Simon (Miko Hughes) knekker, uten å vite det, en topphemmelig, nasjonal sikkerhetskode (Foto: Imagine Entertainment)
Den ni år gamle, autistiske Simon knekker NSAs superkode, Mercury, i et kryssord-magasin. Han er selv uvitende med det han har gjort. Det blir full alarm i National Security Agency, og sjefen Nicholas Kudrow gir beskjed om at gutten må finnes. FBI-agenten Art Jeffries blir satt på jobben, men aner snart at gutten er i livsfare.

Jeffries (Bruce Willis) er på randen av nervøst sammenbrudd. Etter at en undercover-aksjon gikk galt, fikk han skylden og siden er han blitt satt til å gjøre rutinearbeid. Han ble lurt og bedradd av det føderale byrået som han hadde viet sitt liv til.

Jeffries finner Simon (Miko Hughes), og sørger for at politifolk passer på ham. Men det går fort opp for Jeffries at det er sterke krefter som vil ha tak i gutten, og han bestemmer seg for å passe på ham selv.

Og det trengs, for Simon blir utsatt for et drapsforsøk. At niåringen har klart å bryte den hemmelige, militære kode som beskytter amerikanske spionasjeoperasjoner omkring i verden, er så alvorlig at de som står bak, vil rydde ham av veien. Koden er designet av oberstløytnant Nicholas Kudrow (Alec Baldwin), og han er villig til å ta alle, mulige midler i bruk for å beskytte koden som han har bygget sin karriere på. Både FBI og sikkerhetsrådet er villige til å bruke all makt for å få tak i gutten, og sørge for at han aldri røper koden.

FBI anser Jeffries som en forræder når han rømmer med gutten. De to er alene – uten mulighet til å søke hjelp fra politiet…

Om filmen
"Kodenavn Mercury" er en litt annerledes actionthriller, med forholdet mellom den autistiske, innesluttede Simon og den harde politimannen Art Jeffries som kjernen i filmen. Art finner fort ut hans kommunikasjonsteknikker ikke fungerer overfor Simon, og må etter hvert forandre seg og ta i bruk mer følsomme sider av seg selv for å komme i kontakt med gutten. Dette hever filmen ut over actionsjangeren.

Miko Hughes gjør en glimrende tolkning av den autistiske gutten Simon. Han brukte lang tid på å studere virkelige autistiske barn, og etterlignet dem.

Amerikansk actionthriller (1998)
Originaltittel: "Mercury Rising"
Med: Bruce Willis, Miko Hughes, Alec Baldwin, Chi McBride, Kim Dickens
Regi: Harold Becker
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78