Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 15. desember 2011 kl 22.30 Folk: Bygdefest og balkanhjerte

Med horn og entusiasme


Hver august forvandles den stille vestlandsbygden Evanger til en fargerik Balkanbygd med svingende rytmer, livlige artister, helgrillet gris og lekre søtsaker på plakaten. Hvordan i all verden oppsto en festival med mat og musikk fra Europas sørøstre hjørne i en bygd i Europas nordvestre hjørne?

Svaret ligger delvis i at på 90-tallet kom et tyvetalls flyktninger fra det tidligere Jugoslavia til Evanger. Noen av dem bor der ennå. Den aller viktigste grunnen er dog en møbelsnekker med en stor kjærlighet til all slags blåsermusikk.

Jørn Styve er mannen som på dagtid skreddersyr innredninger, trapper og trebaserte spesialprodukt, men som bruker det meste av fritiden på brassmusikk. Denne interessen førte til at han for noen år siden oppdaget den spesielle trompetmusikken «trubači» fra Balkan. Jørn ville også gjerne skape liv og røre i hjembygden sin, og kombinasjonen av innflytterne fra Balkan og interessen for balkanbrass ga opphavet til Balkanfest Evanger.

Å drive festival på fritiden er ingen enkel sak, men så godt som hele bygden stiller opp. Det mangler imidlertid ikke potensielle skjær i sjøen: Været er lunefullt, artistene kommer fra fjerntliggende steder, og vil det komme nok publikummere inn festivalporten?

Egenproduksjon NRK (2011)
Programansvarlig: Ole Egil Størkson, NRK Hordaland
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf: 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice: tlf 815 65 900 info@nrk.no