Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 16. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 70-tallet

Tiårets siste

Mattis Hætta skal i kveld se tilbake på 1979. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Mattis Hætta skal i kveld se tilbake på 1979. (Foto: Ole Kaland/NRK)
Det er duket for et siste tilbakeblikk på 70-tallet og året er 1979. Margareth Thatcher ble britisk statsminister, samene sultestreiket foran Stortinget og Mor Teresa fikk Nobels fredspris.

Tilbakeblikket på 1979 er spekket med spennende gjensyn, og de som skal geleide oss gjennom dette året er Karin Julsrud, Mattis Hætta og Sissel Rønbeck.

Halvsju
Musiker og joiker Mattis Hætta var 19 år i 1979. Han joiket sammen med sultestreikende samer foran Stortinget, i protest mot oppdemmingen av en av Nord-Europas rikeste lakseelver. Sissel Rønbeck ble statsråd dette året, som den yngste noensinne. Hun var 29 år da Oddvar Norli la om regjeringskabalen og utnevnte henne til forbruker- og administrasjonsminister. Karin Julsrud markerte seg som programleder for "Halvsju" sammen med Trond Viggo Torgersen.

1979 ble også preget av Margareth Thatcher, som innledet en konservativ æra som ny, britisk statsminister. Mor Teresa imponerte verden som en beskjeden Nobelprisvinner fra den indiske slummen, og Pink Floyd sørget for å gjøre seg uforglemmelig med det samfunnskritiske albumet "The Wall".

Her hjemme sjarmerte den unge Anita Skorgan hele det norske folk med Grand Prix-låta "Oliver". Det samme gjorde Ingerid Espelid, med sin pedagogiske ernæringslære gjennom Fjernsynskjøkkenet.

Spennende tilbakeblikk
Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv har seerne gjennom ti episoder fått servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene på 70-tallet. I hvert program har vi møtt tre mennesker som på ulike måter satte sitt preg på nettopp dette året, enten gjennom politikken, kulturlivet, musikken eller sportsverdenen.

I kveld har vi kommet frem til det siste året, og det er Mattis Hætta, Sissel Rønbeck og Karin Julsrud som sammen skal ta et tilbakeblikk på 1979.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2008)
Intervjuer: May Holme
Prosjektleder: Harald Reitan
Regi: May Holme
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no