Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 3. desember 2003 kl 22.30 Kontoret

Dommedag for kontorrottene


"Kontoret" med David (Ricky Gervais), Tim (Martin Freeman), Gareth (Mackenzie Crook) og Dawn (Lucy Davies) sier takk for seg for denne gangen (Foto: Adrian Rogers/BBC)
Sannhetens øyeblikk har kommet når det gjelder nedbemanning, og David får beskjed fra hovedkontoret at hvis han ofrer sine ansatte, vil han bli forfremmet i firmaet. Trofast mot sin solide selvoppholdelsesdrift – og grådighet – griper han begjærlig denne sjansen til et hopp på karrierestigen.

Kontoret reagerer med sjokk, men Gareth er den som er mest fortvilet. Hvem vil ta ham alvorlig nå som han ikke lenger er avdelingssjefens nærmeste medarbeider?

Sjokket går fort over i overraskelse når David annonserer at han har sagt nei takk til ledelsens tilbud for å redde avdelingskontoret. Er virkelig sjefens lojalitet overfor de ansatte større enn de har visst om? Svaret er nei. Malcolm finner ut at hovedkontoret trakk tilbudet til David tilbake fordi den medisinske prøven ikke holdt mål.

Tim forteller Dawn at han er blitt forfremmet til senior-salgsrepresentant, og at psykologistudiene er lagt på is. Hvilken gulrot er det som han fikk ham til dette? 500 pund ekstra i året…

Om "Kontoret"
I denne britiske komiserien fra BBC står arbeidsplassen "kontoret" i sentrum, et sted mange av oss har førstehånds kjennskap til. Sladder, intriger og en og annen dolk i kollegaens rygg for å karre seg opp og fram er dagligdags – ikke sant? Gang dette med ti, krydre det med britisk humor på sitt beste, og du får en kostelig stund med sjefen og de ansatte på "Kontoret".

"Kontoret"s folk
David Brent (Ricky Gervais) er sjef for ni-ti ansatte. Han liker å tro, helt feilaktig, at han er filosof på linje med Descartes, har et politisk korrekt syn og at han er en velutviklet sans for humor. Men Davids form for "practical jokes" misforstås lett og forårsaker ofte nedtrykthet og depresjoner hos dem det går ut over.

Gareth Keenan (Mackenzie Crook) forteller ustanselig hele kontoret at han er "teamleder". Hans selvhøytidelighet kjenner ingen grenser, og han har et utrolig eierskap til sin stiftemaskin og sin plass på kontorpulten. I tillegg er Gareth ganske naiv. Dette gjør at han ofte er gjenstand for de andres spøk, og det er grunnen til at kollegene holder ut med ham.

Tim Canterbury (Martin Freeman) er salgsrepresentant. Han synes jobvben er meningsløs og at han er omgitt av middelmådighet. Tims intellekt overgår i stort monn det å selge papir, og den eneste tilfredsstillelsen jobben gir ham er å plage Gareth. Tim liker Dawn, og ber henne ut av og til, bare for å bli ydmyket.

Dawn Tinsley (Lucy Davies) sitter i resepsjonen, og finner seg i Davdis forsøk på humor av ren plikt. Hun er forlovet med Lee, som arbeider i varehuset og er profesjonell neandertaler. Dawn drømmer om å illustrere barnebøker, og til tross for forlovelsen med Lee, eller kanskje nettopp derfor, flørter hun ofte med Tim.

Andre "kontorrotter" er Malcolm (Robert Hopper), Donna (Sally Breton) og Ricky (Oliver Chris).
Britisk situasjonskomedie, serie 1, produsert av BBC
Originaltittel: "The Office"
I rollene: Ricky Gervais, Mackenzie Crook, Martin Freeman og Lucy Davies
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83