Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. november 2006 kl 20.55 Hovedscenen: Cursive II

Dans, kalligrafi, Hwai-Min og Cage

Fra koreografen Lin Hwai-Mins
Fra koreografen Lin Hwai-Mins "Cursive II" (Hovedscenen). (Foto: Poorhouse International)
Da Dance Theatre of Tawain gjestet Génève i fjor høst, var tysk fjernsyn på pletten og gjorde opptak. I forestillingen inngår gammel kinesisk kalligrafi, moderne dans koreografert av Lin Hwai-Min og musikk av John Cage.

Danseforestillingens tittel "Cursive II" blir forklart å stamme fra kinesisk kalligrafi. Tidligere hadde koreografen Hwai-Min utforsket trekk fra gamle kinesiske krigskunster og overført dem til dans, noe han også går videre med i denne forestillingen.

"Dans" fra ris-papir
Studier i kinesisk kalligrafi ligger til grunn: Hwai-Min fant at de fleste mesterverker innen kinesisk kalligrafi har ett fellestrekk – tross mange stilistiske ulikheter – og det er den fokuserte energien som inngår kalligrafens "dans" på rispapiret.

Hwai-Min praktiserer en form for konkretisme i "Cursive II", der han utfordrer danserne til å improvisere over store forstørrelser av kinesisk kalligrafi.

Lyrisk flukt, punktuering
Og danserne tar opp i seg energien fra kalligrafien, de imiterer den lineære utfoldelsen som er gjort med blekk, full av lyrisk flukt og kraftfull punktuering.

Disse utfordringene resulterte i helt uventede dansebevegelser, i subtilt langsomme trinn kombinert med krigerske attakk ladet med eksplosiv energi.

Slik fant koregrafen fram til bevegelsesmaterialet i "Cursiv II", et arbeid preget av overraskende skjønnhet.

Tysk musikkprogram (2005)
Originaltittel: Cursive II
Produsert av: Poorhouse International
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900, mail: info@nrk.no