Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 1. september 2001 kl 21.40 Kar for sin kilt

Hvem eier Glenbogle?

. Archie (Alistair Mackenzie) utfordrer den amerikanske forretningsmannen Joe MacDonald (Tom Hodgkins) til dyst for avgjøre hvem av dem som er den rettmessige eier til Glenbogle.  (Foto: Ken Mellin, BBC)
. Archie (Alistair Mackenzie) utfordrer den amerikanske forretningsmannen Joe MacDonald (Tom Hodgkins) til dyst for avgjøre hvem av dem som er den rettmessige eier til Glenbogle. (Foto: Ken Mellin, BBC)
Arbeidet med Glenbogle er nå fullført, og Archie har all grunn til å være stolt over resultatet. Det forfalne godset er blitt en tipp-topp turistattraksjon som skal åpnes under Glenbogles årlige slektssamling. Alt er såre vel, inntil en rik forretningsmann dukker opp og hevder han er den rettmessige eieren til godset.

Den amerikanske forretningsmannen Joe MacDonald ankommer Glenbogle med et lovlig krav, forankret i slektshistorien, på både hus og land – ja, hele eiendommen. Archie har ikke penger til å bekjempe Joe i retten, og den eneste muligheten han har til å beholde godset, er å benytte et gammelt rituale som i tidligere tider ble brukt i slektskonflikter. Det vi si at Archie og Joe må møtes til en rekke basketak ansikt til ansikt. Den som vinner kan utropes til eier en gang for alle.

Katrina er kommet tilbake til Glenbogle uten Fergal som sønderknust er blitt igjen på New Zealand. Dermed burde alt ligge til rette for at det skal bli et par av henne og Archie, eller gjør det egentlig det?


Om serien
”Kar for sin kilt” er en underholdende dramaserie med handling fra det skotske høylandet. Serien var BBCs største dramasuksess i fjor og har alt man venter seg av en britisk kvalitetsserie – uimotståelig person- og miljøskildring, storslagne omgivelser og en overflod av humor og sjarm.

Archie MacDonald (Alastair Mackenzie) er 28 år da han uten forvarsel arver Glenbogle, en av de aller største godseiendommene på det skotske høylandet. Til å begynne med vil han bare vende tilbake til sitt ukompliserte jetset-liv i London, men etter hvert avfinner han seg med skjebnen og gjør sitt beste for å bestyre det gedigne og forfalne slottet, 200 undersåtter og over 16.000 mål med land – og å hamle opp med sine eksentriske foreldre (Richard Briers og Susan Hampshire).

I hjembygda har Archie gjenoppfrisket bekjentskapet med sin gamle klassevenninne, den fargerike lærerinnen Katrina (Lorraine Pilkington). Glenbogles respektløse hushjelp og bygdas femme fatale, Lexie (Dawn Steele), blander seg også inn i begivenhetene sammen med sin trofaste beiler, godsets altmuligmann Duncan (Hamish Clark).

NRK1 viser nå oppfølgerserien på åtte episoder som ble sendt på BBC tidligere i år. For tiden er BBC i gang med innspillingen av den tredje serien.

Du kan lese mer på disse sidene:
http://www.bbc.co.uk/scotland/monarch/

http://newtonmore.com/monarch/

Britisk dramaserie (2000)
Originaltittel: Monarch of the Glen (serie 2)
Basert på bøker av Compton Mackenzie
Produksjon: Ecosse Films/BBC Scotland
Regi: John Massey, Richard Signy, Rick Stroud
I rollene bl.a. Alastair Mackenzie, Richard Briers, Susan Hampshire, Lorraine Pilkington, Dawn Steele, Hamish Clark, Alexander Morton og Jason O’Mara
Pressekontakt:Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilde
1. Archie (Alistair Mackenzie) utfordrer den amerikanske forretningsmannen Joe MacDonald (Tom Hodgkins) til dyst for avgjøre hvem av dem som er den rettmessige eier til Glenbogle. (Foto: Ken Mellin, BBC)

2 Katrina (Lorraine Pilkington) har kommet tilbake fra New Zealand. Blir det endelig et par av henne og Archie (Alistair Mackenzie)? (Foto: Ken Mellin, BBC)