Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 13. januar 2004 kl 22.30 Safari

Dans, film og videokunst

Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari hver tirsdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari hver tirsdag. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Maria Serrano, flamencodanser fra Andalusia i Spania, ønsker å gi "Carmen" tilbake til denne dansens autentiske område, som er nettopp Andalusia. I tillegg til Serrano besøker Safari to andre kunstnere i kveldens program: Den italienske regissøren Luigi Falorni og den norske videokunstneren HC Gilje.

Allerede fra ung alder fikk Maria Serrano innføring i både dansen og tradisjonen av Spanias fremste flamenco-artister. I 2000 dannet hun sitt eget dansekompani, og gjennom Compania Maria Serrano fører hun flamencoen inn i nye uttrykksformer i spennet mellom moderne dans og teater. Reporter Marit Christian Lie møter Serrano under den store flamenco-biennalen i Sevilla, der hun skal oppføre sin egen versjon legendariske "Carmen" – sigarpiken fra Andalusias sigøynerverden, som den franske komponisten Georges Bizet gjorde udødelig. Nå vil Serrano gi Carmen tilbake til Andalusia.

Historien om en dokumentar med suksess
Dokumentarfilmen "Historien om den gråtende kamel" er blitt en uventet suksess ved de store filmfestivalene høsten 2003. Dokumentaren, som er laget av to studenter ved filmskolen i München, har fått verdensomspennende distribusjon. Nylig ble den nominert til beste dokumentarfilm ved European Film Awards, og nå kan den også smykke seg med en Oscar-nominasjon.

I januar vises "Historien om den gråtende kamel" på filmfestivalen i Tromsø, og senere i år kommer den også på norske kinoer. Marte Spurkland møter den ene av de to regissørene, Luigi Falorni, i Berlin.

Samtidsmusikk og videokunst
Safaris reporter Charlotte Thiis-Evensen møter den norske videokunstneren HC Gilje i London. Gilje er kjent for å lage videoarbeider til både samtidsmusikk og dans. I London er han som en av fire kunstnere invitert til å lage et videoverk sammen med an av fire samtidskomponister. Prosjektet har fått tittelen "Big Noise", og er i regi av BBC. Sammen med en gresk komponist har Gilje laget et verk som handler om drømmene til bananfluer!

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252