Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 27. oktober 2002 kl 20.10 Lonely Planet: Rio de Janeiro

På karneval i Rio de Janeiro


Rio de Janeiro er kanskje mest kjent for det årlige karnevalet - et fyrverkeri av farger og rytmer som tiltrekker seg mennesker fra hele verden. Men Brasils hovedstad er også viden kjent for samba og fotball. Eksport av sukkerrør, gull og kaffe gjorde Rio de Janeiro til en velstående by i kolonitiden.

Ian Wright, Lonely Planets reisende reporter, er kommet til Rio i karnevalstiden. Han er så heldig å få rom på et rimelig hotell. Etter innsjekkingen drar han rett til den berømte stranden Copacabana i en overfylt buss. Også på stranden er det trangt om plassen.

Møte med Biggs
Ian drar inn til Rio igjen og hopper på den eneste gjenværende trikken som bringer ham til den velstående bydelen Santa Tereza. Siden 1971 har dette strøket også huset den beryktede tograneren Ronnie Biggs. Han ble dømt til 30 år i fengsel for det store togranet i 1963, men klarte å flykte fra fangenskapet i Storbritannia til friheten i Brasil. Biggs er fortsatt en ettersøkt mann i hjemlandet, men Ian klarer å oppspore ham. Den tidligere tograneren lever nå et fredelig liv med å arrangere grillparty for karnevalgjester og fortelle sin livshistorie til lydhøre turister.

Toget som frakter Ian og andre turister til toppen av Corcovado, er et yndet mål for moderne "togrøvere", så passasjerene blir bedt om å passe godt på verdisakene sine. På fjelltoppen troner statuen av Kristus Frelseren som er det mest kjente fotomotivet fra Rio de Janeiro.

En by i byen
En tredjedel av Rio de Janeiros innbyggere bor i brakkebyer. Få turister finner veien til disse fattigkvarterene, men Ian får en lokalkjent guide til å vise ham rundt. Dessuten får Ian sjansen til å smake på det lokale brygget - essayie - som er laget av amazonfrukt.

Karneval i Rio
Karnevalsforberedelsene munner ut i en ukes festligheter som samtidig markerer inngangen til fastetiden. Gatefestene er den mest uformelle delen av karnevalet, og Ian lar seg villig rive med av festglade mennesker. Men hvis han skal delta i hovedparaden, kreves det en ekstra innsats. Han må lære seg sambaens hemmeligheter. Ian melder seg derfor på sambaskolen Caprichosos de Pilares som har brukt det siste året til å lage sanger og kostymer til den store dagen. Nå er de midt oppe i de siste hektiske forberedelsene. På den store paradedagen ligger sambaskolene i knivskarp konkurranse med hverandre. Å vinne betyr mye heder og ære. Og Ian tar plass i paraden for "sin" sambaskole i flott kostyme!

Den siste natten i Rio vil Ian prøve å finne ut hvordan de rike feirer karnevalet. Men den storslåtte festen på Copacabana Palace Ball faller ikke helt i Ians smak. Han velger i stedet Scala Ball, et surrealistisk og erotisk arrangement i Sør-Amerikas homo-hovedstad. Ian fester til soloppgang på avreisedagen - en etter hans mening helt fortreffelig måte å avslutte en ukes opphold i Rio de Janeiro på.

Om serien
Lonely Planet er et velkjent begrep for de reisevante. Reisebøkene fra all verdens land selger
i milliontall til ryggsekkturister som ønsker seg tips om enkle og billige måter å ta seg fram i verden på. Også de prisbelønte tv-programmene gir nyttige tips og råd, og reisemålene blir samtidig presentert på en særegen og morsom måte av de unge reporterne. I dag er fjernsynsprogrammene like kjent som bøkene, og har anslagsvis 30 millioner seere. I Lonely Planet er koffert bannlyst. Det samme er tradisjonelle turistattraksjoner, overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Lonely Planets reportere tar oss med til stedene vi må utforske selv.

Reisedokumentar
Originaltittel: Lonely Planet
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53