Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 24. mai 2004 kl 23.40 Novellefilm: Gaven

Den tunge avskjeden

Ann Petrén spelar den døende Elisabeth och Gunilla Nyroos hennes svigerinne i novellefilmen
Ann Petrén spelar den døende Elisabeth och Gunilla Nyroos hennes svigerinne i novellefilmen "Gaven". (Foto: Per Arne Svensson)
Kveldens svenske novellefilm, "Gaven", er en sterk beretning om en kreftsyk kvinne som bestemmer seg for å dø med sine nærmeste omkring seg.

Elisabeth har fått beskjed om at hun har leverkreft og ikke har lenge igjen å leve. Hun føler at hun ikke lenger kan ha en meningsfylt tilværelse, og bestemmer seg for å ta sitt eget liv.

Men hun vil ikke dø alene, og ber derfor sine nærmeste til en siste helg på landstedet. Familien slutter opp rundt henne, men når det er tid for å ta farvel, viser det seg å være mye vanskeligere enn noen av dem hadde kunnet forestille seg.

I rollene ser vi blant andre Ann Petrén som den dødssyke kvinnen, Gunilla Nyroos som hennes svigerinne og Gustaf Skarsgård som hennes sønn.

Novellefilmprosjekt
"Gaven" inngår i et svensk prosjekt der unge filmskapere som ennå ikke har spillefilmdebutert, blir presentert. Målet har vært å skape et veksthus for unge talenter og et vindu for deres arbeider. SVT, Svenska Filminstitutet og Film i Väst står bak prosjektet.

Manusforfatter og regissør Matthew Allen fikk mye oppmerksomhet for "Gaven" da den ble vist for første gang under Göteborg Film Festival 2002.

Svensk novellefilm (2002)
Originaltittel: Gåvan
Manus og regi: Matthew Allen
I rollene: Ann Petrén, Gunilla Nyroos og Gustaf Skarsgård
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99