Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. mai 2007 kl 19.55 En statsminister takker for seg

Perssons nedtur

Göran Persson føler seg forfulgt av svensk presse (Foto: SVT)
Göran Persson føler seg forfulgt av svensk presse (Foto: SVT)
Sveriges statsminister Göran Persson har sittet med makten i 10 år og vurderer å gå av. Han føler seg forfulgt av pressen og sliter fysisk. Så får han en åpenbaring om at han likevel kan vinne valget.

Det er en frustrert og irritert Persson vi møter i kveldens siste episode av "En statsminister takker for seg". Etter mange kontroversielle skriverier i pressen frykter Persson for sitt eget liv. Han har i tillegg en vond hofte som plager ham og vurderer å gi seg innen valget i 2006.

Samtidig får Persson en åpenbaring som gjør ham overbevist om at det er verdt å satse videre i politikken. Han ser seg likevel om etter en mulig arvtager, og forgjeves prøver han å overtale Margot Wallström.

Midt oppi dette deler Persson sine tanker om tsunamikatastrofen, statsminister Tony Blair og sin misnøye til Fredrik Reinfeldt. Reinfeldts allianse imponerer ikke Persson. Men selv går han på en kjempesmell ved valget i 2006.

Om serien
I vår sender NRK1 dokumentarserien i fire deler om Sveriges avgåtte statsminister Göran Persson. Dokumentarserien vakte sterke reaksjoner da den ble sendt på SVT i mars, og politiske eksperter i Sverige mener den har gjort ubotelig skade på Perssons ettermæle.

I Sverige er likevel dokumentarserien omtalt som et unikt prosjekt og den skapte sterke reaksjoner både i forkant og da den ble sendt. Selv Göran Persson følte på et tidspunkt behovet for å ta til motmæle mot kritikken som kom i kjølvannet av hans mange kontroversielle uttalelser i programmet.

Svensk dokumentarserie (2006)
Originaltittel: Ordörande Persson
Produsert av: SVT1 ved Erik Fichtelius og Kjell Tunegård
Pressekontakt: Marianne Vinje, tlf. 23 04 99 18/988 588 80,
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900
info@nrk.no