Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 16. desember 2000 kl 22.35 Livet på jorda

Livet på jorda (t)


NRK2 lørdag 16. desember kl 22.35
Livet på jorda

Reisen hjem til Sokolo

Filmregissøren Sissako vil reise hjem til Afrika. Bort fra overflodssamfunnet i Paris og tilbake til landsbyen Sokolo ute på savannene der hans far bor. Her hersker en annen rytme, og livet preges av enkel teknologi og nære problemer.

Telefonlinjene er skrøpelige, lokalradioen er av Reodor Felgen-type, fotografen står på torget med sitt gamle kassekamera og fugler spiser opp avlingen. Det er ikke årtusenskiftet som står i fokus for folks liv her ute. Det foregår bare som et svakt støyteppe fra radioen når den lokale programlederen tar seg pause fra opplesningen av Aimé Cesaires tekst.

Afrikas stemme
\"Afrikas historiske tragedie er ikke at kontinentet kom så sent i kontakt med resten av verden. Tragedien er den form denne kontakten fikk. Mens Europa ble styrt av kyniske industriherrer, ekspanderte det. Vår ulykke var at det var dette Europa vi møtte på vår vei. Det Europa som er ansvarlig for historiens største likhaug.

I århundrer har Europa fylt oss med løgn og pumpet i oss sykdommer. Så det er slett ikke sant at menneskets verk er avsluttet, at vi ikke lenger har noe å gjøre her i verden, at vi snylter på jorda, at det er tilstrekkelig at vi kommer i kontakt med omverden. Menneskets verk er bare så vidt påbegynt. Det gjenstår for mennesket å erobre det bortgjemte som er stivnet i en avkrok av vår heftighet. Ingen rase har monopol på skjønnhet, intelligens eller styrke. Det er plass til alle når erobringen begynner, og nå vet vi at sola kretser rundt jorda og lyser opp den lille flekken som har holdt vår vilje fast. Og at enhver stjerne som faller fra himmelen, mot jorda, på vår uinnskrenkede befaling.\"

Og imens, badet i Afrikas gylne solskinn, sykler Sissako rundt i landsbyen i sin fargerike drakt, og prøver å komme i nærkontakt med den vakre Nana..

Om regissøren
Abderrahmane Sissako er født i Mauritania, utdannet ved filminstituttet i Moskva og jobber i Frankrike. Likevel har han alltid hatt Afrika sentralt i arbeidet sitt. Han har utviklet fortellingene sine i lys av kontinentet, selv om hans egentlige tema i filmene er eksil. Dette ser vi tydelig i \"Oktober\", hans mest kjente film.

Han har siden laget filmene \"Sabrya\" og \"Rostov-Luanda\". Perspektivet i filmene, som blander fiksjon og dokumentar, politikk og poesi, gir oss ett av de sterkeste og mest levende bilder av det afrikanske kontinentet fra de siste årene. \"Livet på jorda\" vant The Golden Spire ved San Francisco internasjonale filmfestival i 1999.

NRK2 lørdag kl 22.35
Tidligere sendt 24.12.99

Film fra Mali 1998 i serien \"2000 sett av...\"
Regi: Abderrahmane Sissako
Med Abderrahmane Sissako, Nana Baby og Mahamed Sissako
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53 (anna- marie.normann@nrk.no)


Bilder (via Scanpix/Internett)
1. Abderrahmane Sissako og Nana Baby sykler rundt i landsbyen Sokolo.

2. Lokalradioen er av Reodor Felgen-type, men er viktig for landsbyen.