Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 9. desember 2000 kl 22.15 Fakta på lørdag: Møte med Yoko Ono

Fakta på lørdag: Møte med Yoko Ono (t)


NRK1 lørdag 9. desember kl 22.15
Fakta på lørdag: Møte med Yoko Ono

\"Beatles-splitteren\" snakker ut

I mer enn 30 år har hun vært i medienes søkelys, kvinnen som av mange har fått skylden for at gruppa The Beatles ble oppløst. Kunstneren, sangeren og komponisten Yoko Ono har omgitt seg med mystikk, men i kveldens Fakta på lørdag forteller hun åpent om sitt turbulente kunstnerliv og om livet før, med og etter ektemannen John Lennon.

For første gang står også datteren hennes, Kyoko, fram på tv og forteller om sitt problemfylte forhold til moren. Også sønnen Sean Lennon blir intervjuet i programmet.

Det er 30 år siden en ukjent, japansk artist stjal John Lennons kjærlighet og satte sinnene i kok hos tusenvis av Beatles-tilhengere i Vesten. Ulikt andre Beatles-koner, var hun ikke blond og heller ikke vakker. Og det var en \"forbrytelse\" som hun aldri ble tilgitt.

Tar av masken
67 år gammel tar hun av masken og forteller om lite kjente sider ved sitt liv, som den konvensjonelle oppveksten i en sosietetsfamilie i Tokyo, om sin tilknytning til avantgardemiljøet i New York fra begynnelsen av 1960-tallet, om sine tre ekteskap og om sitt kompliserte forhold til datteren, Kyoko, som hun ble forsonet med etter 25 år.

Yoko Ono møtte Beatles-medlemmet John Lennon i 1966, og de giftet seg i -69. Ekteparet samarbeidet nært om plateinnspillinger, konserter og filmer og diverse former for \"happenings\". Hun fortsatte sin musikalske karriere etter at John Lennon ble myrdet i 1980.

Økt anerkjennelse
Med årene har hun vunnet økt anerkjennelse, etter å ha blitt betraktet som et fremmedelement i rockemusikken i mange år. Hun ga ut en rekke album sammen med John Lennon og står alene for blant annet \"It\'s All Right\" (1982), \"Starpeace (1985) og \"Story\" (1997). Sammen med sønnen Sean ga hun i 1995 ut \"Rising\".

Yoko har også vært involvert i en rekke større prosjekter til minne om mannen som hun aldri vil glemme.

NRK1 lørdag kl 22.15

Britisk dokumentar fra Channel Four International
Regi: Ursula Macfarlane
Pressekontakter: Gunilla Gaarder, tlf. 23049364, gunilla.gaarder@nrk.no og Siri G. Meyer, tlf 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no

Bilde
I kveldens Fakta på lørdag portretteres kvinnen som har fått skylden for at The Beatles ble oppløst, Yoko Ono. (Foto: Channel Four International)