Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 16. juni 2005 kl 23.15 Robert Capa i krig og kjærlighet

Krigsfotografen som var humanist

Robert Capa er en legendarisk fotojournalist som har inspirert både filmskapere og forfattere
Robert Capa er en legendarisk fotojournalist som har inspirert både filmskapere og forfattere
I dokumentaren kommer vi tett på et komplisert menneske som så volden i hvitøyet, og elsket menneskeligheten desto mer. Gjennom arkivopptak, gripende fotografier og gjenskapte situasjoner på film får vi innblikk i fotografen Robert Capas liv. Det var både tøffe og romantiske øyeblikk.

Vi møter flere av Capas kolleger og venner: Henri Cartier-Bresson, Francoise Gilot, Milt Wolfe, Elliot Erwitt, Hiroji Kubota, Micha Bar-Am og Eva Besnyö, Capas ungarske barndomsvenn som lærte ham å bruke et kamera da de var unge, er blant dem som forteller sine historier i programmet.

Isabella Rossellini om sin mor
I et sjarmerende intervju med Isabella Rossellini leser hun fra morens, Ingrid Bergman, dagbok om det hemmelige, men nederlagsdømte kjærlighetsforholdet mellom Bergman og Capa. Hun mener også at Alfred Hitchcocks film "Vindu mot bakgården" er basert på morens forhold til Capa.

En annen filmskaper som har vært inspirert av Robert Capas bilder, er Steven Spielberg. Han la opp åpningen av filmen "Redd menig Ryan" scene for scene etter Capas D-dag-fotografier. – Det var slett ikke vakkert. Bildene fortalte om kaos og galskap. Jeg gjorde alt jeg kunne for å få 6. juni 1944 til å se nøyaktig ut som den gjorde på Bob Capas fotografier, sier Spielberg.

70.000 negativer
Med eksklusiv adgang til 70.000 negativer i The International Center of Photography, tar Capas yngre bror, Cornell, oss med for å bringe denne fotojournalisten og hans arbeid fram i lyset. Forfatteren John Steinbeck sa en gang at Capa "kunne fotografere bevegelse, munterhet og sorg, til og med tanker". Men Robert Capa selv sa at "hvis fotografiene dine ikke er bra nok, så er du ikke nær nok".

Programmet er sendt tidligere.

Kanadisk dokumentar
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78