Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 31. oktober 2004 kl 23.35 Migrapolis: Utveksling

Fremmede koder og tradisjoner

Ylva Eline Sjøberg på butikkrunde med en student. (Foto: NRK)
Ylva Eline Sjøberg på butikkrunde med en student. (Foto: NRK)
Noen mennesker oppsøker frivillig land der koder og tradisjoner er fremmede. Ylva Eline Sjøberg syntes det var vanskelig å takle komplimentene hun fikk i Sør-Afrika – for eksempel at hun var "big and a little bit fat".

Migrapolis-reporter Hung Mai Ba traff Ylva Eline Sjøberg på farten for å plukke opp to sør-afrikanske venner som er på besøk i Norge. De representerer organisasjonen Streetwise, og skal blant annet ha en workshop i ståltrådkunst i Oslo denne formiddagen.

Selv skal Ylva Eline Sjøberg tilbake til Sør-Afrika for å arbeide i et prosjekt som bekjemper hiv og aids. Hun har tidligere vært utvekslingsstudent der og ble så begeistret at hun måtte reise tilbake, forteller hun – selv om kodene og kvinnesynet er annerledes.

Au pair fra Litauen
Valerija Burlégaité angrer ikke på at hun ble au pair hos familien Årvold på Nesøya i Bærum. Det er det beste valget hun har gjort i sitt liv, forteller hun reporter Ingjerd Skrede.

I likhet med mange andre au pair-er ønsker hun å bli her i landet, fordi mulighetene er større her enn i hjemlandet. Men holdningen til familien er annerledes i Litauen, og hvis Valerija får egne barn, vil hun passe på dem selv. Å ta vare på familien er viktigere enn å ha en jobb, mener Valerija.

Student fra Italia
Francesco Bazzanella går på Eidsvoll videregående skole som utvekslingsstudent dette året. "Matpakke" er et av de nye begrepene han er blitt kjent med. I Italia går man hjem og spiser en ordentlig lunsj midt på dagen. Dessuten fleiper man ikke med lærerne eller kaller dem med fornavn. Stilen er i det hele tatt nokså annerledes i hjemlandet.

Men Francesco synes det er helt i orden å være i Norge. Han liker idrett og friluftsliv, og naturen her gir spennende muligheter. Men han savner lillesøster, og gleder seg over brevene hjemmefra.

Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78

Vises også i Nett-TV.