Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 5. mai 2001 kl 21.30 Kar for sin kilt

Den motvillige godsherren

I kveld byr NRK1 på premiere på en underholdende dramaserie med handling fra det skotske høylandet. "Kar for sin kilt" var BBCs største dramasuksess i fjor og har alt man venter seg av en britisk kvalitetsserie - uimotståelig person- og miljøskildring, storslagne omgivelser og en overflod av humor og sjarm.

Archie MacDonald (Alastair Mackenzie) er 28 år og i ferd med å åpne en fancy restaurant i London sammen med kjæresten Justine (Anna Wilson-Jones) når han får beskjed om at faren Hector (Richard Briers) er alvorlig syk. Dermed reiser han hals over hode hjem til Skottland. Men det viser seg at han har gått i en felle: Faren er slett ikke syk, men kranglevoren og sta som aldri før. Nå har han og hustruen Molly (Susan Hampshire) besluttet at det er på tide at sønnen overtar familiegodset.

Enorm godseiendom
Med ett har den intetanende Archie arvet Glenbogle, en av de aller største godseiendommene på det skotske høylandet. Han skal bestyre et gedigent og forfallent slott som er belånt til over pipa, 200 undersåtter og over 16.000 mål med land - og hamle opp med sine eksentriske foreldre.

Etter ti år i London har Archie vendt seg til en urban og trendy livsstil, og møtet med det føydale bygdesamfunnet blir et kultursjokk av dimensjoner. Han er fast bestemt på å vende tilbake til London og kjæresten så snart han har fått orden på en del ting.

Holdes tilbake
Men krefter som han ikke kan kontrollere, både av praktisk og følelsesmessig art, holder ham tilbake lengre enn planlagt. Han blir slitt mellom høylandets skjønnhet og storbylivet, og mellom lojaliteten til familien og ønsket om å kvitte seg med problemene ved å selge godset. Dilemmaet blir ikke enklere når han gjenoppfrisker bekjentskapet med sin gamle klassevenninne, den fargerike lærerinnen Katrina (Lorraine Pilkington).

Glenbogles respektløse hushjelp og bygdas femme fatale, Lexie (Dawn Steele), blander seg også inn i begivenhetene sammen med sin trofaste beiler, godsets altmuligmann Duncan (Hamish Clark).

Mrs. Brown
Compton Mackenzies muntre romaner ligger til grunn for serien, som er skapt av det samme teamet som stod bak Oscar-filmen "Hennes Majestet fru Brown". De som så denne filmen, vil kjenne igjen eiendommen Glenbogle i "Kar for sin kilt". Innspillingen er gjort i et av Skottlands mest spektakulære naturområder, Cairngorms ved innsjøen Loch Laggan.

"Kar for sin kilt" ble en øyeblikkelig seermagnet i Storbritannia etter premieren i fjor, og også kritikerne var begeistret. "Du blir hektet momentant" og "En sikker suksess", var uttrykk som ble brukt av anmelderne, som blant annet festet seg ved skuespillernes innsats og den praktfulle fotograferingen.

Det er også laget en oppfølgerserie på åtte episoder som nylig er sendt på BBC og som også vil bli vist på NRK. For tiden er BBC i gang med innspillingen av den tredje serien.

Britisk dramaserie
Originaltittel: Monarch of the Glen
Basert på bøker av Compton Mackenzie
Produksjon: Ecosse Films/BBC Scotland
Regi: Edward Bennett
I rollene bl.a. Alastair Mackenzie, Richard Briers, Susan Hampshire, Lorraine Pilkington, Dawn Steele, Hamish Clark og Anna Wilson-Jones
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51

Bilder
1. Archie MacDonald (Alastair Mackenzie) blir motvillig arving til det enorme familiegodset Glenbogle på det skotske høylandet. (Foto: Charlie Crawford, BBC)

2. Den kranglevorne og påståelige Hector (Richard Briers) legger seg opp i det meste, også etter at han overlater godset til sønnen Archie. (Foto: Ken Mellin, BBC)

3. Susan Hampshire, kjent bl.a. fra Forsythe-sagaen, spiller Archies mor Molly. Hun er vennlig og tilsynelatende føyelig, men har en egen evne til å få det som hun vil. (Foto: Ken Mellin, BBC)

4. Archie (Alastair Mackenzie) og Katrina (Lorraine Pilkington) er gamle klassekamerater og treffes igjen når han vender tilbake til barndomshjemmet. (Foto: Ken Mellin, BBC)

5. Katrina (Lorraine Pilkington), bygdas fargerike lærerinne, er en frittalende kritiker av det gamle føydalsystemet i Skottland. Som fersk godsherre representerer Archie alt det hun er motstander av, men følelsene er ikke like prinsippfaste... (Foto: Charlie Crawford, BBC)

6. Den freidige Lexie (Dawn Steele) er hushjelp og kokk på godset Glenbogle. Hun snurrer bygdas menn rundt lillefingeren og lar seg heller ikke dirigere av sin lunefulle arbeidsgiver Hector. (Foto: Ken Mellin, BBC)

7. Godsets altmuligmann Duncan (Hamish Clark) er full av energi og sprø påfunn - og håpløst forelsket i Lexie. (Foto: Ken Mellin, BBC)

8. Det gedigne godset Glenbogle er sørgerlig forfallent og belånt til over pipa. (Foto: BBC)


LENKER
  • BBCs nettsider om serien 
  • Lokale nettsider som serien