Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 19. juli 2002 kl 20.10 Profil: Alberto Giacometti (1901-1966)

Han skapte de lange, tynne skulpturene

Alberto Giacometti i arbeid med en skulptur (Foto: Ernst Scheidegger)
Alberto Giacometti i arbeid med en skulptur (Foto: Ernst Scheidegger)
10. oktober 2001 ville den sveitsisk-fødte kunstneren Alberto Giacometti ha fylt 100 år. Han er mest kjent for sine tynne, forlengede figurer som ser ut som de så vidt overlever. Ingen andre har noensinne skapt figurer som er mer alene, mer skjøre eller mer truet av isolasjon. Giacometti var selv en plaget mann som søkte etter det perfekte, og han la sin sjel i skulpturene – verk som består av kropp og sjel formet til rene, minimalistiske beholdere av følelser.

Hvorfor så tynn? Hvorfor ”bare” grått, hvitt og svart? Hvorfor så liten? Hvorfor så høy? Selv de enkleste spørsmål fra publikum lar seg best besvare av Giacometti selv, i hans vakre, men lite kjente skrifter.

Kaster lys over et geni
Programmet er en collage av Giacomettis arbeider, hans egne ord og filmopptak av verden slik kunstneren så den. På den måten får vi innblikk i et av det 20. århundres store kreative talenters visjoner.

Programmet er tatt opp i Frankrike, Sveits og Italia, og besøker flere av de store galleriene i Europa som har Giacomettis skulpturer i sin samling. Intervjuer med kolleger og venner kaster også lys over Giacomettis geni, hans personlighet og hans store humoristiske sans.

Britisk produksjon
RM Associates
Originaltittel: Alberto Giacometti (1901-1966)
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83