Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 17. desember 2002 kl 19.30 Ut i naturen: Snøløve

Gaupe møter menneske

Trond Berg fikk en skikkelig vilmarksopplevelse med to nydelige gaupeunger (Foto: John Odden)
Trond Berg fikk en skikkelig vilmarksopplevelse med to nydelige gaupeunger (Foto: John Odden)
Da NRKs Trond Berg skulle forsøke å få bilder av gaupa, trodde han at han skulle lage en villmarksfilm. Slik gikk det ikke, for det sjeldne og sky kattedyrets liv er sterkt påvirket av menneskene. – Noe av det mest oppsiktsvekkende med gaupa er at den lever så tett innpå folk, og likevel så sjelden blir sett, sier programskaperen.

- Jeg har sett den spise byttet få meter unna riksveien mens bilene suser forbi, jeg har sett den ligge på hyttetrappa og slikke potene, og jeg har filmet den fra taket på mitt eget hus, sier Trond Berg.

Radiomerket
For gaupas liv er sterkt påvirket av menneskene. I programmet ”Snøløve” møter vi tre gauper som er blitt radiomerket, en hann og to hunner. De konfronteres stadig med mennesker. De blir fanget og bedøvet av forskere, de blir forsøkt skutt av jegere, og de må hele tiden unngå å bli påkjørt. Men samtidig er de nødt til å oppsøke mennesker. Særlig om vinteren. Grunnen er at favorittbyttet, rådyr, holder seg i kulturlandskapet i den kalde årstiden. Og gaupa følger etter. Likevel er det få mennesker som noen gang har sett gaupe. Om sommeren kan det bli konflikter når rovdyret, særlig hanner og unggauper, møter sau.

- Den aller største opplevelsen var å oppleve ungene i vilter lek, i gaupenes aller helligste, sier Trond Berg. For hunnene er forsiktige, og gjemmer ungene godt. Til slutt fant jeg et sted der det var mulig å observere ungene uten å skremme dem. I blokkmark og steinur hoppet og spratt lekelystne gaupeunger. Det var virkelig en villmarksopplevelse!

Seks års arbeid
Det er seks år siden Trond Berg startet opptakene til ”Snøløve”. Han har samarbeidet med gaupeprosjektet til Norsk Institutt for Naturforskning (NINA). Prosjektet har radiomerket over femti norske gauper siden 1995. Gaupe er for øvrig et dyr det er laget minimalt med filmer om. De utenlandske produksjonene som finnes, baserer seg på gauper i fangenskap. – Det blir ikke det samme, sier Trond Berg. Det gir en helt annen følelse å jobbe med ville dyr, selv om de er radiomerket. De ville gaupene er slankere enn de halvtamme i dyreparker, og jobber hardt for tilværelsen. Og de vandrer over ufattelig store områder. Ingen andre kattedyr i verden har større leveområder enn gauper i Østerdalen. Hannene bruker omkring 1000 kvadratkilometer. Mer enn de fleste tigre…

Egenprodusert naturprogram
Programansvarlig Trond Berg
Prosjektleder Harald Reitan
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83