Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 27. desember 2000 kl 20.10 I hodet på et dyr: Har de bevissthet?

I hodet på et dyr: Har de bevissthet? (t


NRK2 onsdag 27. desember kl 20.10
I hodet på et dyr (3:3) Har de bevissthet?

Språk og bevissthet hos dyr

Lynn Combe er overbevist om at Kate Moss, firfirslen hennes, har bevissthet. Folk flest tror at kjæledyrene deres har en sjel. Dyr kan føle glede og sorg, bli stresset og få skyldfølelse. Men forstår de virkelig hva som skjer? Er de bevisst sin egen eksistens?

Jane Goodall, som i årevis har studert sjimpanser i Tanzania sier: - Da jeg begynte, kunne jeg ikke studere dyrs sjelsliv fordi det var antatt de ikke hadde noe. Nå aksepterer stadig flere at dyr er intelligente, sansende og kloke vesener.

Men ikke alle deler hennes syn. Professor Euan Macphail ved universitetet i York mener at dyr må ha et språk for at man skal kunne snakke om bevissthet. Professor Temple Grandin, som er ekspert på dyrs velferd, kaster fram en annen idé. Kanskje dyr tenker i bilder?

Språk
Men noen dyr har språk. Professor Rob Pickard har brukt 26 år på å studere honningbier. Han har forsket på deres symbolspråk og undersøkt deres hjerner, og konkluderer med at biene har en bevissthet.

Mange dyr kan være seg bevisst at de ser, hører, lukter og føler. Men hos mennesker innebærer bevissthet også en høyere form for forståelse. I Atlanta lever en pygmésjimpanse som kan bruke et symbolspråk. Ikke bare kan hun bruke speil for å ta på leppestift og prøve ut Halloween-masker. Når professor Sue Savage-Rumbaugh spør henne hvem hun ser i speilet, peker sjimpansen på symbolet for sitt eget navn - Panbanisha.

Elefanter kan tilbringe timer med å berøre og lukte på levninger etter sine døde artsfrender. De viser vitterlig en av de mest sentrale kjennetegn på menneskelighet - en bevissthet om døden.

Om serien
Har dyr følelser? Drømmer de? Sørger de over sine døde? Den britiske serien \"I hodet på et dyr\", kommentert av skuespilleren Rupert Graves, utfordrer den gjengse oppfatningen både av ville dyr og kjæledyr. Vi mennesker har alltid oppfattet oss selv som unike. Men vi får stadig flere bevis på at dyr også kan være kreative, logiske og ha følelser.

Serien prøver å gi svar på tre viktige spørsmål som har fascinert menneskeheten siden tidenes morgen. Kan dyr tenke? Har de et følelsesliv? Har dyr et bevisshetsliv?

\"I hodet på et dyr\" tar oss med på en intellektuell og følelsesmessig berg- og dalbane i dyrenes verden. Bli forbløffet over viktige nyoppdagelser når det gjelder dyrs adferd. Og la deg forundre over våre medskapninger når de viser seg fra sin mest intelligente, morsomme eller mest tragiske side.

NRK2 onsdag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 23.7.00Britisk naturserie (1998)
Originaltittel: Animal Minds
Produsert av Green Umbrella for BBC og NRK
Produsent for serien: Paul Reddish
Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41Bilder
1. Jane Goodall, som i mange år har studert sjimpanser i Tanzania, mener dyr har en bevissthet om egen eksistens. (Foto: Kristin Mosher)
2. Elefanter kan i timevis forsiktig berøre og lukte på bein etter artsfrender. De ser ut til å oppsøke \"elefantgravplasser\". (Foto: Lizzie Green)
3. Tanga betrakter nysgjerrig Gxia som holder en stokk. Betyr det at aper kan bruke \"redskaper\"? (Foto: Kristin Mosher)
4. En ape ser ut til å studere en vannlilje i knopp. (Foto: Lizzie Green)
5. Delfiner kommuniserer ved hjelp av lyder. Her en tumler. (Foto: Nigel Ashcroft)