Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 29. august 2001 kl 20.15 På skråplanet: Jeg er Bergens sureste mann ...

Bergens sureste mann?

Lothar Lindter er Egil Teiges portrettobjekt i kveld. (Foto: Egil Teige)
Lothar Lindter er Egil Teiges portrettobjekt i kveld. (Foto: Egil Teige)
I kveldens "På Skråplanet" er det den populære bergensskuespilleren, 84 år gamle Lothar Lindtner, som blir portrettert. Han er kjent som en ekte tjuagutt med festlige spillopper på scenen, men betrakter seg selv som stikk motsatt den erketypiske bergenser.– Han sier selv at han er Bergens sureste mann, forteller Egil Teige.

- Lindtner oppfattes av det bergenske teaterpublikum som en festlig erkebergenser, alle tiders tjuagutt som man trygt kan slå fast er landets beste skuespiller, hvis ypperste kvalifikasjon er at han er bergenser! Selv er Lothar Lindtner nokså trett av denne stereotype oppfatningen av ham - han betrakter seg selv som en person som er nokså diametralt motsatt den selvgode, selvnytende erketypiske bergenser, selv om dette er en type han svært ofte har fremstilt på scenen, sier programskaper Egil Teige.

Kunne bare blitt skuespiller
Men Lindtner har ikke bare spilt muntre bergensere på scenen. Siden debuten i 1935 har han medvirket i 250 forskjellige oppsetninger bare på Den Nationale Scene. Han har spilt i 17 oppsetninger på Trøndelag Teater og spilt revy på Edderkoppen i Oslo. Han har hatt 77 roller i Radioteatret, medvirket i tv-seriene "Offshore" og "Vestavind" samt flere fjernsynsteaterforestillinger og åtte spillefilmer. Selv sier han at han ikke kunne ha blitt noe annet enn skuespiller.

Kommunist
Lothar Lindtner er også kjent for å ha sine meningers mot, og har stått sterkt på barrikadene hver gang det har vært strid på teatret i Bergen. Han har vært overbevist kommunist hele sitt liv og er det fremdeles.

Han karakteriserer seg selv som "Bergens sureste mann" og synes det er en belastning at folk venter at han skal være så veldig festlig bestandig.

I programmet får vi scener fra mange av Lindtners muntre opptredener, samt scener fra store roller i f. eks. "Vår ære og vår makt" av hans gode venn Nordahl Grieg, og "Jan Herwitz" hvor han i mange år spilte Bøschen - en rolle som hans sønn Lasse Lindtner overtok ved den siste oppførelsen på Den Nationale Scene.


NRK Fakta
Lothar Lindtner, 55 96 01 98
Programskaper: Egil Teige, 23 04 96 75, 90 65 88 47
Pressekontakt: Anne Bekkevold, 23 04 89 56

Bilder
1.Lothar Lindter er Egil Teiges portrettobjekt i kveld. (Foto: Egil Teige)
2.Egil Teige ser med skrått og godslig blikk på kjente personer.(NRK-foto: Anne Liv Ekroll)