Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 1. mai 2001 kl 23.45 Arbeider vi oss i hjel?

Stressfaktoren øker i samfunnet

Sykepleiersken Ann-Catrin Larsson er en av mange som de siste årene er blitt sykemeldt på grunn av utbrenthet.
Sykepleiersken Ann-Catrin Larsson er en av mange som de siste årene er blitt sykemeldt på grunn av utbrenthet.
Sverige er blant de land i Europa der man stresser mest. Sykemeldingene øker dramatisk, og det oppskrudde tempoet på arbeidsplassene er blitt et stadig økende problem. I kveldens svenske dokumentar møter vi mennesker som nesten har gått under på grunn av stress, og forskere som i over 30 år har advart mot den negative virkningen som stress har på mennesker.

1990-tallets arbeidsliv i Sverige var preget av nedskjæringer og rasjonaliseringer. I dag er omlag en million mennesker i landet arbeidsløse, samtidig som like mange av de som har jobb mener at de har for mye å gjøre. Felles for begge gruppene er ett stort antall mennesker som føler ubehag ved situasjonen.

Fremdeles blir det gjort lite for å angripe stressproblemet i samfunnet. Menneskene bak arbeidet blir glemt.

- Da jeg begynte å jobbe innenfor sykepleien for 20 år siden, hadde vi det hyggelig, sier sykepleierske Ann-Catrin Persson, som er sykemeldt på grunn av utbrenthet. - Vi lo, tullet og spiste sammen på jobb. Vi traff til og med hverandre etter jobb. I dag orker vi ikke det. Vi rekker knapt å prate med hverandre gjennom arbeidsdagen.

Advart i 30 år
Professor og stressforsker Lennart Levi har advart mot stressens negative virkninger på mennesker i over 30 år. - De som har en jobb, arbeider for mye og blir stresset av det. De som ikke har noen jobb, blir stresset av å være arbeidsløs. Utviklingen er urovekkende, fastslår Levi.

I skyggen av et stresset samfunn dukker et nytt marked fram - stresskonsulentene. Bedrifter betaler i dag dyrt for råd mot stress.

Vi besøker også arbeidsplasser der man har løst problemet uten å arbeide mindre.

Svensk dokumentar fra SVT2, 2000
Programleder: Agneta Bernárdzon
Reporter: Hasse Johansson
Pressekontakter: Siri G. Meyer, tlf. 23048123, siri.gronning.meyer@nrk.no og Gunilla Gaarder, tlf. 23049264, gunilla.gaarder@nrk.no

Bilde
Sykepleiersken Ann-Catrin Larsson er en av mange som de siste årene er blitt sykemeldt på grunn av utbrenthet.
Foto: Hans Dahlberg/SVT).