Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 15. august 2006 kl 21.30 Den siste dansen

Et verdig liv

Både gripende og fandenivoldsk skildrer denne prisbelønte danske dokumentaren livet på et annerledes pleiehjem i Danmark. Vi følger de eldre enten de venter på besøk, på døden eller å fly luftballong for første gang.

Hva skal egentlig et sykehjem være? spør programmet. Må det være et siste stopp før døden eller kan det være et sted der man i høyeste grad er i live og kan lære noe nytt?

Strandvejens Plejehjem i Middelfart i Danmark har en klar og tydelig filosofi: Her skal de eldre behandles verdig og så langt det er mulig leve slik de gjorde da de bodde hjemme. Hjemmet arrangerer turer ut av huset hver dag, som for eksempel til svømmehallen.

Her bor blant andre Marie, Mary og Rita. Tror de, da. De er nemlig ikke helt sikre. Hvor er jeg? Hvem er jeg? Og hvor gammel er jeg? er spørsmål som stadig dukker opp og blir nøye overveid. Men til tross for store hull i hukommelsen fører damene seg med verdighet.

Vi møter også Helge, som nettopp har flyttet til Strandvejens Plejehjem. Han forsøker å finne sin plass i nye omgivelser, men overgangen er stor. Å sitte i rullestol er ikke lett, og heller ikke å bo borte fra kona.

I oktober 2005 vant "Den siste dansen" Nordvisjons pris for beste nordiske feature-dokumentar.

Dansk dokumentar (2005)
Originaltittel: Den sidste dans
Programskapere: Eva Mulvad og Allan Nagel, DR Dokumentar
Produsert av DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf. 815 65 900 (mail: info@nrk.no)