Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 25. november 2003 kl 20.25 Brennpunkt: På barnetro skal landet bygges

Når tro blir skole

Bønn er en viktig del av skoledagen på Levende Ord Skole. (NRK-foto)
Bønn er en viktig del av skoledagen på Levende Ord Skole. (NRK-foto)
Med regjeringens velsignelse åpner stadig flere menigheter sine egne friskoler. Kveldens Brennpunkt ser på en type skole som er ukjent for mange - og som det blir stadig flere av i Norge.

-Jeg kunne ikke tenke meg å gi mine barn over i en ateists hender. Eller til en satanist som skal få undervise mine barn fordi han har en kompetanse, en utdannelse. Aldri i livet!

Det sier Enevald Flåten, pastor i frimenigheten Levende Ord i Bergen. Pastoren etablerte en kristen grunnskole på Jæren i 1990. To år senere dro han til Bergen, etter å ha fått et kall om at Bergen var en viktig by for Gud. Der grunnla han Levende Ord, som i dag har 2700 medlemmer i Bergen.

Vil reise skoler over hele landet
Levende Ord er en karismatisk menighet som har uformelle bånd til Livets Ords i Sverige. I Bergen driver menigheten i dag landets største bibelskole, barneskole, ungdomsskole, videregående skole og har planer om høyskole. Men planene til Enevald Flåten stopper ikke med det:

- Vi ser for oss at det skal være en kristen menighet i hver by og hver bygd i landet vårt. Og til hver menighet vil vi ha en kristen skole som skal gå parallelt.

Flåten er alt i gang med å utvide skoledriften. Levende Ord driver en grunnskole i Lindås nord for Bergen og satser på å åpne seks eller sju nye skoler neste høst, blant annet på Stord, i Haugesund og i Kristiansand.

Tungetale og bønn
Skoledagen i Flåtens skole skiller seg betydelig fra en dag i en offentlig skole. Skolen følger riktignok den samme læreplanen, men det kristne budskapet gjennomsyrer alle fag. Verdiene menigheten står for utgjør grunnlaget for skolen, og flere av dem er kontroversielle i dagens Norge: Menigheten er imot abort og tradisjonell likestilling, og ser på homofili og sex før ekteskapet som synd. Elevene ber gjerne for at de skal klare å gjøre sitt beste når de har en gloseprøve, og tungetale i klasserommet er heller ikke uvanlig.

Splitter lokalsamfunn
Valborg Hauan fra Evje er en av dem som er skeptisk til veksten i kristne friskoler. Hauan har jobbet 40 år som lærer og rektor i den offentlige skolen, og har like lang fartstid innen kristent organisasjonsarbeid. Nylig fikk hun Kongens fortjenstmedalje for sin innsats for Det Norske Misjonsselskap. Hun frykter at disse elevene kan får et sjokk når de kommer ut i det verdslige samfunnet, etter å ha tilbrakt hele barne-og ungdomstiden i et miljø der alle har de samme verdiene.

- Jeg tror det blir enda mer to leire. For det har vi hatt på bygdene før , men i den senere tid har ikke-kristne og kristne møttes mer og mer. Og jeg tror de går glipp av mangfoldet, det å treffe andre som ikke har samme meninger, mener Valborg Hauan.

Støtte fra regjeringen
Bondevik-regjeringen ønsker flere friskoler i landet. I dag er det 58 kristne grunnskoler i Norge. Siden Bondevik tiltrådte, er 13 nye kristne grunnskoler blitt godkjent og seks er under godkjenning nå. Enevald Flåten satser på at det skal bli enda flere i fremtiden: – Det er derfor vi vil reise opp høyskolen og ha et universitet her, for at vi skal kunne utdanne ordentlige lærere. Dem skal vi sende ut som pionerer, bort fra bekvemmeligheten, gjerne nordover. Og så skal de være med på et pionérarbeid for å reformere landet.


Egenprodusert dokumentarprogram
Programansvarlige: Ingrid Langeland Jensen
Redaktør: Morten Møller Warmedal
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96