Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 9. mai 2006 kl 22.30 Safari

Russisk kunst i vinden

Marte Spurkland tar oss med til Russland for å møte landet unge og stigende stjerner på kunsthimmelen. (Foto: NRK)
Marte Spurkland tar oss med til Russland for å møte landet unge og stigende stjerner på kunsthimmelen. (Foto: NRK)
Russlands kunstscene er annerledes enn vår, og hva gjør den så populær i vesten? I kveldens Safarai treffer vi noen av landets kunstnere.

For å få et innblikk i virkemidler og kunstmarkedet har vi besøkt det viktige galleriet Guelman i Moskva. Her snakker vi med to fremtredende representanter for russisk samtidskunst, The Ble Noses og AES+K.

Tradisjon og eleganse
Kirov-balletten ved Mariinsky-teatret i St. Petersburg regnes som en av verdens fremste kompanier med dansere som Nurejev og Makarova på rollelistene. Men de, og mange andre av de store stjernene, flyktet til vesten under det kommunistiske regimet. Safari har besøkt Mariinsky-teatrets sjette internasjonale ballettfestival for å se hvordan det foregår etter Sovjetstatens oppløsning.

Ikonmaleriets renessanse
Under kommunismen var det nærmest forbudt å male ikoner, men nå har denne kunstformen fått sin renessanse, og mange russiske kunstnere er svært opptatt av religiøs tematikk. I den lille byen Pskov møter vi kunstneren og presten Andrej som arbeider med et gigantisk ikonprosjekt.

Forfatteren Andrej Kurkov
Historien om en forfatter som bor sammen med en pingvin og som blandes inn i ukrainsk mafia, går verden rundt. Nå kommer den også på norsk, og forfatter Andrej Kurkov har dermed fått romanen solgt til mer enn tjue land. Vi møter ham i hjembyen Kiev, der han også spiller Russlands historie på piano for Safaris seere.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2006)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ingerid Nordstrand, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Helle Johnsrud
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252
Vises også i Nett-TV.