Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 22. mai 2004 kl 21.00 Niern: Manic

Verstinger på institusjon

I
I "Manic" møter vi ungdom på institusjon. De har forskjellig bakgrunn og synderegister, men én ting har de felles: Samfunnet må beskyttes mot dem
Filmen foregår i sin helhet på en psykiatrisk institusjon for ungdom som har kommet på kant med loven. Her møter vi blant andre Lyle som har godtatt oppholdet på institusjonen – for en tid. Problemene begynner når moren hans ikke ønsker at han skal komme hjem igjen.

Lyle (Joseph Grodon-Levitt) blir isteden overført til et ungdomsfengsel, og erklært en trussel mot samfunnet. Etter å ha blitt neddopet etter en spent situasjon, våkner han opp på et rom sammen med Kenny (Cody Lightning), en 12 år gammel gutt som skader andre barn. Lyle liker seg ikke i ungdomsfengselet, og holder seg for seg selv. Han nekter også å samarbeide med den tålmodige og resignerte dr. Monroe (Don Cheadle).

Men smått om senn begynner Lyle å tilpasse seg sitt nye liv. Han møter Chad (Michael Bacall), en sammensatt fyr som snart blir satt fri, men som ikke desto mindre lurer Lyle med på en plan om å rømme. Lyle finner også trøst i Tracy (Zooey Deschanel), en ung jente som plages med mareritt og selvskading. Hun føler seg også tiltrukket av ham.

Om filmen
Regissøren Jordan Melamed er inspirert av dogmefilmene, og han fikk mye skryt for atmosfæren i "Manic". "Manic" fikk svært positive kritikker både på Sundance og Toronto filmfestivaler i 2001.

Amerikansk spillefilm fra 2001
Originaltittel: "Manic"
Regi: Jordan Melamed
I rollene: Joseph Gordon-Levitt, Michael Bacall, Zooey Deschanel, Cody Lightning, Elden Henson, Don Cheadle
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83