Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 18. februar 2001 kl 19.30 Spillerom: Peruansk dame i Oslo

Spillerom: Peruansk dame i Oslo

NRK2 søndag 18. februar kl 19.30
Spillerom: Peruansk dame i Oslo

Susana Baca fra Peru

I et opptak fra Rikskonsertenes \"Verden i Norden\"-festival i kulturkirken Jakob sist høst får vi oppleve den peruanske sangerinnen Susana Baca. Sammen med sitt lille band serverer hun både heftige og rolige sanger som forteller om hennes forsømte folks sorger og gleder. Baca er også forsker i afro-peruansk musikk.

På spansk betyr \"recuperar\" å gjenoppdage fortiden, å unnslippe tidens herjinger. Det betyr også å samle sammen det som har drevet fra hverandre. Men \"recuperar\" bærer også i seg \"helbredelse\" og \"bli bedre\". Alt dette beskriver livet og arbeidet til Susana Baca.

Hun ble født i landsbyen Chorrillos utenfor Lima, som er befolket av \"fiskere og katter\", ifølge Susana. Innbyggerne er etterfølgere av slaver som levde her da Spania hadde makten i Peru. Susana vokste opp omgitt av musikk og morens gode matlagning. Senora Boca lærte sin datter begge deler.

Til tross for astmaplager i barndommen var folkemusikk og dans Susanas store interesse, og det var på skolen hun ble oppdaget. Hun ble interessert i peruanske diktere og begynte å se på seg selv som en brobygger i det kulturelle og historiske miløet. I dag er hun forsker i afro-peruansk musikk, med eget institutt i Lima.

- Repertoaret mitt er både gammelt og nytt, sier Susana. - Slik må det bare være. Det er slik man modnes i livet og vokser inn i kulturen. Jeg synger tradisjonelle sanger om besteforeldrene mine på landsbygda, andre sanger handler mer om rytmer og livet i byen. Og så fins det sanger som i sin glede og smerte deler en samling forskjellige rytmer og tolkninger akkurat som afro-peruansk kultur er de en blanding av alt mulig.

NRK2 søndag kl 19.30

Egenprodusert konsertopptak
Programleder Knut Borge
Prosjektleder Tone Winje
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger. larsen@nrk.no)