Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 18. desember 2001 kl 22.30 Kunst nå

Møte med aktuelle kunstnere

Forfatteren Lars Saabye Christensen er blitt kritiker-kanonisert for boka
Forfatteren Lars Saabye Christensen er blitt kritiker-kanonisert for boka "Halvbroren". Kunst nå har møtt ham i Steinkjer (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Bragepris-vinneren Lars Saabye Christensen, dataanimasjonskunstneren Sven Påhlsson og kunstneren mot alle odds, Kjartan Slettemark, er alle med i denne førjulsutgaven av ”Kunst nå”. Saabye Christensen lanserer boken sin i Steinkjer, Påhlsson har utstilling i New Yorks Museum of Modern Art og Kjartan Slettemark er klar med ny utstilling, ”Bodies”, i januar.

Lars Saabye Christensens roman ”Halvbroren” har fått kritikerkoret til å måpe. De mener romanen er det største som har hendt norsk litteratur siden Hamsun, og tidligere denne måneden vant forfatteren Brageprisen for boka. I kveld lanserer Saabye Christensen romanen i Trøndelag, og det er Norli som arrangerer bokpub i Steinkjer. Ketil Kern dro til Steinkjer for å treffe forfatteren.

En av de mange karakterene i boken heter Arnold Nilsen. Han er en av de mer absurde karakterene i ”Halvbroren”. Lars Saabye Christensen karakteriserer ham som en lykkelig løgner. Ketil Kern snakker med Lars Saabye Christensen om Arnold Nilsen, om Røst og om en koffert full av applaus.

Kjartan Slettemark
Kjartan Slettemark er kanskje litt skeptisk til journalister. Men han møter opp likevel, alltid med sitt innbydende smil og hektiske latter. Det er sikkert ikke lett å ha levd et langt liv i kunstens tjeneste – mot alle odds – og svare på de samme spørsmålene hver gang han har noe nytt å vise. Kjartan er alltid nyskapende, men ser vi det? Må vi alltid vende tilbake til Vietnam-bildet, performance-forestillingene på 70-tallet, samfunnsforakten han møtte og som til slutt kulminerte med medisinene som kom i posten fra den svenske sosialstyrelsen?

Den siste utstillingen ”Bodies” kommer til Haugar Vestfold Kunstmuseum 12. januar, men ideen til ”Bodies” oppsto på 90-tallet. Kjartan hadde sitt atelier i et nedlagt hospital i Stockholm. En dag fant han et hundretalls filledukker på loftet, som hadde vært brukt i den svenske sykepleien fram til slutten av 50-tallet. – Det ble forelskelse ved første blikk, sier Kjartan, og gjorde dukkene om til små skulpturer i forskjellige bevegelser.

Sven Påhlsson
Sven Påhlsson har aktuelle kunstverk på begge sider av Atlanterhavet. I New Yorks Museum of Modern Art, avdelingen PS 1, vises hans “Crash Course”, en dataanimasjon kombinert med bearbeidete videobilder fra amerikanske trafikkovervåkingskameraer. ”Crash Course” gir et tvetydig bilde av bilismens gleder, der vidstrakte virtuelle veibyggverk avbrytes med grusomme ulykker fra virkeligheten.

I Norge jobber Påhlsson for trafikksikkerhet på våre virkelige veier, med prosjektet ”Shadow Casting II”. Mange vil huske fra februar i år hans ”Cowboy” langs E-6 nær Råde. Kunst nå har fulgt Påhlsson i høst. Etter planen skal verket ”Shadow Casting II” tennes lille julaften. Vi får også glimt fra Sven Påhlssons spesielle tredimensjonale dataanimasjoner, som har slått an hos gallerier og museer verden over.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Forfatteren Lars Saabye Christensen er blitt kritiker-kanonisert for boka ”Halvbroren”. Kunst nå har møtt ham i Steinkjer (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)