Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 2. desember 1999 kl 20.35 Den kalde krigen: Hellige krigere 1975-1988

Den kalde krigen: Hellige krigere 1975-1

NRK2 torsdag 2. desember kl 20.35
Den kalde krigen: (19:24) Hellige krigere 1975-88

Islamske fundamentalister slår til

Den kalde krigen går mot en fredelig løsning i Europa på 80-tallet. Til gjengjeld bygger det seg opp til store problemer i andre deler av verden. Og denne gangen er det Sovjetunionen som blir sittende i klisteret.
Afghanistan hadde i århundrer greid å motstå fremmede krigskrefter. Mot nord grenser landet mot sentralasiatiske muslimske sovjetrepublikker, og det var maktpåliggende for Moskva å ha et godt forhold til naboen.
Mot vest og sørøst ligger Iran og Pakistan, hvilket betyr nærhet til oljen i Den Persiske gulf. Derfor er dette området meget interessant for amerikanerne.
I april kom et venstreorientert styre til makten i Afghanistan ved et militærkupp. Lederen Taraki søkte støtte hos Sovjet og fikk tilsendt hundrevis av sovjetiske militære rådgivere.
Dette likte ikke Guds krigere i landet, islamske fundamentalister, som slett ikke ønsket modernisering av det gamle styringssystemet. Terror og motterror preget landet i lang tid, og full krig ble det da sovjetiske tanks rullet inn over grensen i desember 1979.
Det ble en krig som varte i flere år, med en million drepte afghanere og 15.000 sovjetiske soldater drept...

Om serien
Det er Turner Original Production i samarbeid med CNN og Jeremy Isaacs Production som står for den store samtidshistoriske serien. Jeremy Isaacs er for øvrig samme mann som på 70-tallet laget tv-suksessen \"En verden i krig\". Opptak er gjort over store deler av verden.
Fra begge sider av Jernteppet er det gjort en lang rekke intervjuer med topp-politikere, militære sjefer og etterretningsfolk. Dessuten kommer også alminnelige mennesker til orde for å fortelle hvordan de opplevde disse årenes permanente krigstrussel.

NRK2 torsdag kl 20.35

Amerikansk dokumentarseire i 24 deler
Producer: Jeremy Isaacs, CNN, Turner
Originaltittel: Cold War
Pressekontakt: Anne-Marie Astad tlf 23 04 98 41