Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 30. juni 2000 kl 20.10 Planetene: Fast jord

Planetene: Fast jord (ttv)


NRK1 fredag 30. juni kl 20.10
Planetene (3:8) Fast jord

Unike bilder fra våre naboplaneter

Før romsondene begynte å sende bilder fra våre naboplaneter, tydet mye på at Jorden var den eneste aktive planeten i solsystemet. Amerikanske og russiske romsonder har vendt tilbake med oppsiktsvekkende bilder fra Mars, Venus og Merkur. Små, intelligente Mars-menn er aldri blitt observert...

Det tredje programmet i den fascinerende BBC- serien om planetene i vårt solsystem fokuserer i kveld på banebrytende oppdrag ute i verdensrommet - fra våre nærmeste naboer Mars og Venus og videre til Jupiters og Saturns måner.

Data og bilder fra de amerikanske Mariner- sondene har bidratt til ny og vesentlig viten om Jordens naboplaneter. Mariner 9 ble sendt opp 30. mai 1971 og var den første romsonden som ble plassert i kretsløp rundt en annen planet, Mars. Sonden returnerte halvannet år etter med utmerkede bilder fra planeten, fra blant annet den største vulkanen i solsystemet med gjel så store at de kan sluke Alpene. Bildene viste imidlertid ingen tegn på noe geologisk liv på Mars.

Mariner 10 ble sendt opp 3. november 1973 og returnerte halvannet år senere med unike bilder fra Venus og Merkur.

Også russerne har bidratt til ny viten om våre naboplaneter gjennom blant annet Venera- romsondene som har planeten Venus som spesielt studieobjekt. Venus 9 og 10 ble skutt opp i juni 1975 og skaffet oppsiktsvekkende overflatebilder etter myklanding på Venus. I oktober samme år kunne en russisk geolog, som det første menneske på Jorden, se på de første bildene av overflaten på en annen planet i solsystemet enn vår egen.

NRK2 fredag kl 20.10
Tidligere sendt NRK1 6.12.99

Bilde
1. Jupiters måne, Io

2. Europas skruis.

Dokumentarserie fra BBC i åtte deler
Norsk kommentar: Erik Tandberg
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123