Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 17. juli 2005 kl 20.25 Ål og reker

Dansk ål og mat og sprut

Far Arne har vært ålefisker i et halvt århundre, og sammen med sønnen Thomas som er skipper på båten, blir vi med på tur i det danske programmet "Ål og reker". De er på vei for å hale inn årslønnen i løpet av et par høstmåneder. Vi befinner oss i Karrebæksminde på Sjælland. .

De to har hengt i hele året med forberedelsene til årets fangst. Og de vet at samme hvor mye de står på, er hele innsatsen som å spille på rullett. For de har alltid arvefienden som venter der ute, skarven og selen. Dessuten er prisfallet på ål stort – hele 30 til 40 prosent – vel å merke bare for fiskerne, ikke i butikkene.

Økologisk ål
Visst kan oppdrettsål skaffes billigere enn den ålen fiskerne i Karrebæksminde drar på land. Men det merkelige er, synes far og sønn, at forbrukerne ikke går etter den ville ålen som fanges med skånsomme metoder og altså er økologisk ål.

Danmarks Radio har fulgt med Arne og Thomas gjennom et helt år, på fiske, men også på regatta i Fiskeriforeningen. Der heter det i mottoet at "uten mat og sprut, duger helten sgu’t (så gu’ ikke)".

Og med seilingen har både far og sønn hell. Men med fiskeriene? Jo, det får vi også se og høre om.

Dansk naturprogram (2003)
Originaltittel: Ude i naturen: Ål og rejer
Produsert av: Danmarks Radio
Pressekontakt: e>1, tlf. 23 04 74 57