Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 23. oktober 2007 kl 20.10 Why Democracy?: Taxi til skyggesiden

Tortur med USAs velsignelse

Hva skjer når amerikanske myndigheter tillater tortur mot krigsfanger? (Foto:Why democracy?)
Hva skjer når amerikanske myndigheter tillater tortur mot krigsfanger? (Foto:Why democracy?)
Så langt har over hundre mennesker dødd under uklare omstendigheter mens de har vært i amerikansk varetekt under "krigen mot terror". Én av dem er den afghanske taxisjåføren Dilawar, og i denne amerikanske dokumentaren ser vi hvordan politikk på et kontinent langt borte førte til hans død.

For hva skjer når tortur er en lovlig forhørsteknikk i amerikansk varetekt? Og hvilken rolle har sentrale personer i Bush-adminstrasjonen spilt for å tillate torturen?

Mystiske omstendigheter
Dilawar var kjent som en ærlig og god mann, og i landsbyen hans ble mange overrasket da han plutselig ble satt i varetekt av amerikanske tropper. Ble folk arrestert tilsynelatende helt vilkårlig? Hvorfor ble han holdt fengslet uten noen rettssak? Fem dager senere døde Dilawar under mystiske omstendigheter i fengselet, kun én uke etter at en annen fange hadde lidd samme skjebne. En obduksjon viste at Dilawar hadde dødd av skader som soldatene hadde påført ham.

Programskaper Alex Gibney ser tilbake på de siste ukene av Dilawars liv. Samtidig viser dokumentaren hvordan avgjørelser tatt i Bush-administrasjonen mange tusen kilometer borte, direkte førte til Dilawars død. Når Rumsfeld og Det hvite hus overbeviste kongressen om å tillate bruk av tortur på krigsfanger, ble Dilawars skjebne beseglet.

Om regissøren
Alex Gibney har skrevet manus, produsert og regissert den Oscar-nominerte og prisbelønnede dokumentaren "ENRON: The Smartest Guys in the Room". Han har vært med på å produsere filmen "Lightning in a Bottle" og den Emmy-nominerte filmserien "The Blues". For "Taxi til skyggesiden" vant han prisen for beste dokumentar under Tribeca Film Festival.

Om Why democracy?
Demokrati har etter hvert blitt et noe forslitt begrep i vår tid og brukes på forskjellige måter i ulike deler av verden; men hva betyr det? Kan vi definere det, måle det, beskytte det? Kan det bli kjøpt, solgt eller byttet? Kan det vokse? Kan det dø? Hvilken betydning har det for mennesker som aldri har opplevd det? Hva betyr det for folk som ikke tror på det? Og hva betyr det for deg?

Dette er spørsmål som dokumentarprosjektet Why Democracy? forsøker å belyse gjennom bruk av film. Målet er å sette i gang en global diskusjon om demokrati. Det er produsert totalt ti filmer av uavhengige prisbelønte filmskapere i Kina, India, Japan, Pakistan, Liberia, Egypt, Danmark, Russland, Bolivia og USA.. Filmenes tema favner bredt; alt fra USAs torturmetoder, eleverådsvalg på en kinesisk barneskole og Che Guevara til en dansk tegneserieskandale.

Dokumentarserien Why Democracy? er det største multimediasamarbeidet noen sinne. Hele 200 land og 40 kringkastingsselskaper er involvert og med det et publikumspotensial på over 300 millioner. Ti anerkjente filmskapere fra hele verden tar oss med til sitt hjemland for å utforske de komplekse spørsmålene om moderne demokrati.

Alle de involverte landene har sendestart i oktober 2007, og i tillegg til selve dokumentarfilmene vil det også foregå en rekke nettbaserte aktiviteter. En av hovedsamarbeidspartnerene er MySpace.com hvor bl.a. verdens første online dokumentarpremiere vil finne sted. Også nettstedet www.whydemocracy.net. som drives av en gruppe ungdommer fra hele verden som bor sammen i et hus ("Why democracy-huset") i Cape Town i Sør-Afrika vil være et viktig forum for serien.


Dokumentarfilmserie i ti episoder
Regissør: Alex Gibney
Produksjonsland: USA
Originaltittel: Why Democracy?: Taxi to the Dark Side
Prosjektleder NRK: Carina Bordewich 23 04 53 08/90 12 85 91 og Tore Tomter 23 04 74 13/90 58 46 69
Pressekontakt:Eirin Grytbakk 23 04 86 96/99 53 92 52
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no