Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 23. mars 2009 kl 21.25 Utflukt mot døden

Generalprøve på døden

Ekteparet Morten Sabroe og Do Windfeld tar oss med inn i dødens landskap i sin humoristiske og alvorlige dokumentarserie.(Foto: Frej Schmedes)
Ekteparet Morten Sabroe og Do Windfeld tar oss med inn i dødens landskap i sin humoristiske og alvorlige dokumentarserie.(Foto: Frej Schmedes)
Hva skjer med oss når vi dør? Den danske forfatteren Morten Sabroe reiser sammen med sin kone, journalisten og tv-produsenten Do Windfeld, fram mot livets ytterste utposter. I en serie på tre avsnitt undersøker de spørsmål som angår oss alle.

I august 2006 fikk Morten Sabroe en blodpropp i hjernen og stupte på sykkelen på vei hjem fra en mottakelse. Han og hans kone slapp unna med skrekken, men det gikk opp for dem at de var fullstendig uforberedte på døden. I likhet med de fleste av oss andre.

Fjorten dager seinere la de to ut på en reise inn i dødens landskap i en gammel, svart Cadillac, med musikk av Tom Waits og Bob Dylan på anlegget.

Eksistensiell roadmovie
Resultatet er blitt en eksistensiell roadmovie, en humoristisk, rystende og alvorlig reise gjennom de tabuene som omkranser døden.

Sammen tar ekteparet for seg alle de spørsmålene som pårørende må ta stilling til når noen dør. Forskjellen er at de fleste av oss ikke snakker om dem før det er for seint, og man er fylt opp med sorg, savn og ensomhet.

Underveis besøker de et kapell der de døde ligger på rekke og rad. De ber om å få prøveligge i en kiste, og ser på når likene blir brent i krematorieovnen. På et medisinsk institutt ser de på hvordan man bruker lik i forskningen.

Lager gravsteinen
Med åpenhet, nysgjerrighet og grotesk humor går Morten og Do opp i rollene som den døende og den pårørende. De snakker med overlegen om organdonasjon, og spør steinhoggeren om man kan reise en statue av seg selv eller kjøpe et mausoleum.

Når de ser Mortens gravstein bli laget, beveger de seg så langt inn i dødens landskap at følelsene tar helt overhånd.

Om programskaperne
Morten Sabroe (f. 1947) er med sin sterkt personlige stil en av de mest markante representanter for den såkalte new journalism i Danmark, og en etterspurt foredragsholder. Han har skrevet flere bestselgerromaner, inkludert den selvbiografiske "Du som er i himlen" (2007), som beskriver forholdet til hans mor. I den frittstående fortsettelsen "Kærlighedskrigeren" (2008) er det farsrollen han utforsker.

TV-produsenten og journalisten Do Windfeld er 16 år yngre enn sin mann, og ansatt i Strix Television.

Dansk dokumentarserie i tre deler
Originaltittel: Udflugt mod døden
Produksjon: DR (2007)
Idé, manus og medvirkende: Morten Sabroe og Do Windfeld
Tilretteleggelse og regi: Lisbeth Dilling
Pressekontakt/programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900