Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 7. august 2007 kl 20.25 Med torsk til Lofoten

Ferden fortsetter


I forrige program fikk vi se hvordan eventyreren Ragnar Thorseth startet på sin ferd fra Møre til Lofoten. Dessverre skapte en alvorlig ulykke store problemer for ham, og turen ble utsatt. Men vi fikk se at han kom seg etter ulykken, og at han i 2003 la ut på ferden videre der han slapp i 2000.

I forrige episode fikk vi se at Ragnar tok kontakt med sin gode venn Malvin og spurte ham om hjelp til å fullføre turen.

Sammen finner de ut at Ragnar bør fortsette turen - ikke med den samme båten, men med Malvins gamle losskøyte "Rakel" og med Malvin som skipper og reisefølge.

De drar tilbake til Håholmen som var utgangspunktet for ferden. Der laster de på nytt opp båten med klippfisk, og legger ut på turen der de skal besøke kjentfolk og steder langs den ytterste kyststripa. De vil seile til Lofoten der de skal vise nordlendingene den nordmørske matretten klippfisk laget på råstoff fra Nord-Norge og foredlet på Møre.

I kveldens andre program i serien blir vi med de to opp til trøndelagskysten og Uthaug der de blant annet er med på et stort båttreff.

Om serien
Da Ragnar Thorseth ble utsatt for en alvorlig rideulykke i august 2000, var han allerede godt i gang med serien "Med fisk til Lofoten". I seks programmer skulle Ragnar seile med sin gamle åfjordsfæring fra Håholmen til Lofoten. Men da ulykken inntraff ble seilituren utsatt, men Ragnar kom seg på bena igjen og har laget tre programmer om torsk, fiskevær og båtliv langs norskekysten.

Den opprinnelige planen var at han skulle besøke folk og steder langs kysten, og som last hadde han med en kasse klippfisk. Fisken var opprinnelig kommet fra Lofoten, den var saltet og tørket på Nordmøre, og den skulle tilbake for å serveres til nordnorske fiskere.

Men så kom ulykken som nesten tok livet av Ragnar. Han var hardt skadd og ingen trodde han skulle komme tilbake til et normalt liv. Men etter to og et halvt år med gradvis fremgang er han mye bedre enn noen kunne håpe på. Han har fått varige mèn, men hodet er friskmeldt og førligheten så godt som normal – han er igjen den gamle eventyrer som gjerne vil på tur.

Men bare nesten. Han vil ikke kunne gjennomføre en fysisk krevende seilas alene i en liten båt. Men han har fått med seg vennen Malvin Frisnes som skipper og sammen startet de turen på nytt i 2003, med det samme mål for øye som tidligere – å vise lofotværingene hva torsken som fiskes der kan brukes til.

Programmet er sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie (2003)
Produsert av: Berge Film, NorTV
Med: Ragnar Thorseth
Prosjektleder NRK: Tore Tomter, tlf 23 04 74 13,
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 72 36/ 95 70 11 47
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no