Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 14. februar 2013 kl 20.25 Schrödingers katt


Ved Falc Nutecs anlegg i Bergen har de øvingsutstyr for de største katastrofene – helikopterhavari og evakuering av oljeplattformer.

Bare det å øve under sikre forhold krever mer mot enn mange har. Men det fins teknikker som kan hjelpe deg å tøye egne grenser og være forberedt på å takle kritiske situasjoner uten at katastrofetanker dominerer hverdagen. Vi deltar på en katastrofeøvelse og tester hvor grensene går.

Ved Rikshospitalet har et høyteknologisk analyseverktøybasert på 3D - animasjon gitt kirurgene nye muligheter når de skal hjelpe barn som må opereres i beina for å klare å gå. Tidligere var det skjønn og kvalifiserte antagelser som avgjorde hvilke muskler man gjorde inngrep i, det nye verktøyet gir mer nøyaktige svar og mye bedre resultater. For barna betyr det færre operasjoner. Og at flere kan gå selv.

Spørsmålet om hvor Leiv Erikssons Vinland egentlig lå, er fortsatt gjenstand for diskusjon. Jon Bojer Godal mener han har funnet stedet på nord-spissen av Nova Scotia. Han har brukt sagatekster og inngående kunnskap om tidsbegrepet til jernalderens sjøfarere, for å finne ut hvor Leiv Eriksson må ha gått i land.

Og når når ski-VM starter om en uke, skal våre langrennshelter ut i skikkelig bratte bakker. Da gjelder det å stille med finslepet fiskebeinsteknikk. Ved å studere fiskebeinseksperter som blant anna Frode Estil, har forskere ved NTNU og Mittuniversitetet i Östersund analysert seg fram til hva som er den perfekte fiskebeinsteknikken.

Egenproduksjon
Prosjektleder: Kirsti Moe
Kontaktadresse for presse: presse@nrk.no, tlf 414 28 800
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900