Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 27. oktober 2009 kl 19.30 Ut i naturen: Magasin

Film til fjells

Programleder Ingrid L. Olderbakk foran Store Skagastølstind (Foto: NRK)
Programleder Ingrid L. Olderbakk foran Store Skagastølstind (Foto: NRK)
Hver høst samles flere hundre fjellentusiaster til filmfestival på Turtagrø i Vest-Jotunheimen. I løpet av en helg ser de fartsfylte naturfilmer, hører foredrag med kjente fjellfolk og bestiger topper på over 2000 meter.

På Turtagrø er ikke kleskoden stiletthæler og lange kjoler, men goretex og fjellstøvler. Og når siste rulletekst er ferdig og serveringen stenger, kryper publikum inn i de små fjellteltene sine.

Filmene spenner vidt; fra store internasjonale ski-og snowboardfilmer til enklere produksjoner laget av entusiaster innenfor friluftsliv og ekstremsport.

Film om elvepadling
Elvekajakkpadler Benjamin Hjort fikk stipend fra Fjellfilmfestivalen i fjor for å lage en film om å padle elvene langs norske jernbanelinjer. Resultatet er en film som viser at det går an å bruke miljøvennlig transport også når man drar med seg et lite lass med elvekajakker, men det krever mye bæring og sleping, tålmodige konduktører og kreative løsninger underveis.

Tindetur
Turtagrø ligger i hjertet av Hurrungane, og her er mange topper på over 2000 meter.
Programleder Ingrid Langeland Olderbakk prøver, sammen med en gruppe festivaldeltakere, å bestige Store Dyrhaugstind (2147 moh). Toppen er luftig og byr på en suveren utsikt mot Store Skagastølstind når været er bra. Men det blir ikke lett å nå topp-punktet, for underveis blir Ingrid og resten av gruppen innhentet av snø, kuling og nesten null sikt.

Sjøen som forsvant
I kveldens program tar vi også turen til Engavatnet i Velfjord i Nordland. Ved første øyekast ser det ut som en helt vanlig fiskerik innsjø, men i sommer forsvant plutselig det 600 m lange, 250 m brede og 7 meter dype vannet. I noen uker var innsjøen søkk vekk, før den plutselig en dag var på plass igjen.
Første kjente tilfelle da proppen ble dratt ut av Engavatnet, var i 1930. Siden har det skjedd minst fem ganger til. Ut i naturen har sammen med en dykker og en grotteforsker funnet ut mer om det merkelige fenomenet.

Egenproduksjon
Programleder: Ingrid Langeland Olderbakk
Produksjonsleder: Bjørg Langeland, mobil 93496759,
Pressekontakt: Sidsel Mundal 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no