Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 onsdag 25. juli 2012 kl 21.25 Sjøsprøyt

Uro om bord


Seilerelevene krangler, men gradvis blir de også flinkere. Under ekstremseiler Jarle Andhøys ledelse blir de mer og mer til et mannskap. Vil de klare å mestre båten alene? I så fall lykkes de og de vil lykkes som et lag. De er blitt til et mannskap.

De har øvd seg i snart et fullt skoleår, og det er ikke lenge til de skal gjøre avslutningsseilasen på egenhånd - uten Jarle om bord. Etter et helt skoleår er det slitasje i gruppen og heftige krangler.

Under seilas fra Lyngen til Lofoten kommer de ut i storm. Noen få i gruppen skiller seg ut og mestrer påkjenningen bedre enn de andre.

Snart skal elevene velge sin kaptein og dra til havs alene.

Om serien
Ti ungdommer har søkt seg til seilerlinja på Folkehøyskolen 69 Grader Nord i Malangen. Hva som venter dem, har ingen av dem noen anelse om. Dette er ti forskjellige ungdommer som har én ting til felles: De ønsker å oppleve et villmarkseventyr.

Eventyret de begir seg ut på i året som kommer, byr på et voldsomt fysisk og psykisk slit, tårer, latter og en lære for livet. På skolen blir de hilst velkommen av ekstremseiler Jarle Andhøy, kjent fra Berserkseriene på NRK. Han skal bli deres læremester og drillsersjant dette skoleåret. De uerfarne ungdommene skal formes til ekte seilere med respekt for havet og naturkreftene. Målet er at de ved skoleårets slutt skal mestre seilbåten alene på havet.

"Sjøsprøyt" er navnet på denne dokumentarserien i seks deler.

De medvirkende

1. Juliana Bonin, 19 år fra Berlin.
Juliana har vært utvekslingsstudent i Tromsø og ønsker muligheten til å oppleve mer av Norge i et nytt skoleår. Drømmer om villmarksliv og seiling.
2. Samuel Massie, 18 år fra Bergen
Tøffingen i gruppa som er på leting etter noe utenfor bylivet, han ønsker å lære mer om naturen og seiling.
3. Natalia Sokolowska, 20 år fra Polen
Natalia er den i gruppen som har mest seilererfaring. Hun er en liten kruttønne og markerer seg sterkt. Hun har søkt seg til folkehøyskolen for å bli en bedre seiler.
4. Andreas Olsnes, 23 år fra Bergen
Andreas er den eldste i gruppen og er en typisk ledertype. I likhet med Samuel elsker han nye eventyr og liker tanken på å kunne lære seg å seile slik at han kan reise hvor han vil.
5. Said Chataya, 19 år fra Larvik (Syria/Palestina)
Said har også søkt seg til skolen for å oppleve norsk villmarksliv. Han liker musikk, basketball og å jobbe med ungdom. Sjarmøren Said er også klovnen i gruppen som liker å få de andre til å le.
6. Thomas Rene Olsen, 17 år fra Bjerkvik i Nordland
Thomas elsker å stå på ski og er en rappkjeftet nordlending. Han får kjørt seg skikkelig i storm på storhavet. Han har søkt seg til skolen for å lære noe nytt, og det får han.
7. Sergey Valkov, 20 år fra Arkangelsk, Russland
Sergey er fotball- og musikkinteressert og spiller gitar i band. Han søkte seg til skolen for å møte nye mennesker og å komme nær den vakre, norske naturen.
8. Sverre Fallås, 17 år fra Eidsvoll
Sverre var lei teorifag og syntes at folkehøyskolen virket kul og annerledes. Han er den yngste av elevene, er veldig atletisk, spiller amerikansk fotball og jakter – en skikkelig skogens sønn som nå skal takle havet.
9. Ekaterina Kulyasova, 17 år fra Murmansk, Russland
Ekaterina er frihetssøkende og finner den i seiling og villmarksopplevelser i Norge. Hun er interessert i dans og snowboarding og alt som har med havet å gjøre. Byjenta fra Murmansk møter opp på skolen i høyhælte sko, men tilpasser seg fort livet på skolen.
10. Robert Lystad, 18 år fra Trondheim
Robert er ganske stille og tilbakeholden når serien starter, men forandrer seg. Han ønsket å begynne på seilerlinja fordi han ville prøve noe helt nytt.

Sendt tidligere.

Norsk dokumentarserie 2010
Produsert av Widescreen Global AS
Produsent: Anders Sæther, 975 21 320
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden23 04 98 41/909 55 364
TV-seere bes kontakte Publikumsservice tlf 815 65 900 Publikumssevice