Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. februar 2001 kl 21.45 Edderkoppen

Edderkoppen (t)

NRK1 søndag 18. februar kl 21.45
Edderkoppen (3:6)

Korrupsjonen avsløres

Væsel, Bjarnes viktigste kilde i jakten på mannen som kontrollerer Københavns forbryternett, er funnet hengt. Nå blir Bjarne innkalt til avhør på politihuset, der han avslører sin viten om korrupsjon innenfor politiets egne rekker.

Bjarne får stadig sterkere støtte av sin erfarne journalistkollega Vissing, som fortsatt er rystet over avsløringene. Sammen skriver de en artikkel i avisen Socialdemokraten som får alvorlige konsekvenser for dem begge.

Bjarnes bror Ole, som nylig er hjemvendt fra USA, har knyttet tette kontakter i Københavns underverden. Bjarne forsøker å advare ham, men broren vikler seg stadig lengre inn i nettet til den mektige svartebørshandleren Svend Aage Hjalmar.

I kveldens episode feirer Bjarne nyttårsaften - og dermed inngangen til 50-årene - sammen med Lisbeth, som han er dypt forelsket i. Ole, som også er med på festen, er like betatt av Lisbeth. Og hun nyter oppmerksomheten fra dem begge...

Om serien
\"Edderkoppen\" er en av dansk fjernsyns største suksesser de senere årene. Serien er en beretning om korrupsjon, svartebørshandel og kjærlighet i København rundt 1949, en tid da gangsterveldet herjet i hovedstaden.

Med produksjonskostnader på 120 000 danske kroner per minutt er \"Edderkoppen\" den største satsingen i dansk tv-historie etter \"Bryggeren\", og den ble overstrømmende mottatt av både seere og kritikere. Serien byr på nerveslitende og til tider hardtslående spenning, høyt tempo og gnistrende skuespill i både store og små roller.

I sentrum for handlingen står en ung journalist som kommer på sporet av mafialignende tilstander i Danmark og starter et skred av avsløringer. Opphavsmennene understreker at historien og rollefigurene er oppdiktet, selv om handlingen delvis er inspirert av historiske begivenheter og personer.

Ferske og erfarne skuespillere
\"Edderkoppen\" byr på en spennende blanding av nye, unge talenter og noen av Danmarks mest anerkjente skuespillere. Den 27-årige svenskfødte skuespilleren Jakob Cedergren fikk sitt store gjennombrudd i rollen som Bjarne Madsen. Det samme fikk Stine Stengade i rollen som Lisbeth Gordan, mens Lars Mikkelsen, som spiller Bjarnes bror Ole, har hatt en rekke roller både på teater og film tidligere.

Bjarnes journalistkollega Vissing spilles av veteranen Bent Mejding, som har medvirket i utallige danske publikumstreffere opp gjennom årene, fra \"Matador\" til \"Taxi\". I andre roller ser vi Lars Bom (kjent fra hovedrollen i \"Samsø\"), Birthe Neumann, Bjarne Henriksen, Louise Mieritz, Flemming Enevold, Peter Steen og mange andre.

NRK1 søndag kl 21.45

Dansk kriminalserie (2000)
Produksjon: DR TV-drama i samarbeid med Metronome Productions og SVT Drama Malmö
Regi: Ole Christian Madsen
Manus: Lars Kjeldgaard
I rollene bl.a.:
Bjarne Madsen: Jakob Cedergren
Lisbeth Gordan: Stine Stengade
Ole Madsen: Lars Mikkelsen
H.C. Vissing: Bent Mejding
Arthur: Lars Bom
Vera Madsen: Birthe Neumann
Sven Aage Hjalmar: Bjarne Henriksen
Eva Lund: Louise Mieritz
Georg Vanbjerg: Flemming Enevold
Ingvar Gordan: Peter Steen
Hjemmeside: http://www.dr.dk/edderkoppen/
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51 (helene.amlie@nrk.no)

Bilder
1. Journalistene Vissing (Bent Mejding, t.v.) og Bjarne (Jakob Cedergren) blir tatt inn til forhør hos politiadvokaten Dam Jensen (Lars Byrgman).

2. Bjarne (Jakob Cedergren) og Ole (Lars Mikkelsen) feirer nyttårsaften sammen med Lisbeth (Stine Stengade), som nyter oppmerksomheten fra de to brødrene. (Foto: DR)