Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 28. juni 2006 kl 21.25 Niern: Øst for Eden

Kampen om fars kjærlighet

James Dean
James Dean
James Dean spiller en ung, følsom gutt som vokser opp på en gård i California sammen med sin bror og en autoritær
far. Han søker kjærlighet og anerkjennelse hos faren, men blir stadig avvist. Det er broren som er farens favoritt. Denne brødrekonflikten - etter mønster fra Bibelens Kain og Abel - er filmens hovedtema.


Elia Kazans filmatisering av John Steinbecks suksessroman "Øst for Eden" var James Deans første skritt på veien mot stjernestatus. Her spiller han Cal Trask, den "slemme" sønnen til den salatdyrkende bonden Adam Trask (Raymond Massey).

Selv om Cal prøver så godt han kan, klarer han ikke å holde seg unna trøbbel. Han greier heller ikke å måle seg med broren Aron (Richard Davalos) når det gjelder å oppnå farens respekt. Bare Arons kjæreste Abra (Julie Harris) og sheriffen Sam Cooper (Burl Ives) har tro på at det bor noe godt i Cal.

Store planer
Blant studentene som haster hjem fra skolen, er Aron og kjæresten Abra. Cal slår følge med dem. Sammen drar de for å se på ishuset hvor Adam Trask ivrig forklarer Will Hamilton (Albert Dekker) om sin idé om å holde grønnsaker friske ved å kjøle dem ned med isblokker. Under presentasjonen av sine to sønner skinner det tydelig gjennom av Aron er favoritten.

Hemmeligheten
Cal har lenge hatt mistanke om at farens historie om at moren deres døde da de var små, ikke stemmer. En dag får han øye på en vakker og elegant kvinne og følger instinktivt etter henne. Han prøver å ta kontakt med henne, men hun avviser ham kontant. Sheriffen Sam Cooper bekrefter imidlertid overfor Cal at kvinnen han så er hans mor Kate (Jo Van Fleet). Hun er en rik og smart forretningskvinne som eier en beryktet spillehall og et gledeshus.

Gaven
Når Adams ishusprosjekt mislykkes og truer hele familien med økonomisk ruin, oppsøker Cal moren for å be om et lån. Pengene skal han investere i et prosjekt som - hvis han og
kompanjongen Will Hamilton lykkes - vil gi god fortjeneste. Overskuddet planlegger Cal å gi til faren slik at han kan komme økonomisk på fote igjen. Men Cals sjenerøse gave får en helt annen mottakelse enn han hadde håpet på.

Amerikansk spillefilm fra 1955
Basert på John Steinbecks roman East of Eden
Originaltittel: East of Eden
Regi: Elia Kazan
I rollene: James Dean, Julie Harris, Raymond Massey, Burl Ives, Richard Davalos og Jo Van Fleet
Pressekontakt: Hilde Ljøen, tlf 23 04 78 53