Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 2. januar 2004 kl 13.30 Norske filmminner: Operasjon Løvsprett

Norsk militærkomedie
Vi møter en rekke svært forskjellige menn som er innkalt til en tre ukers repetisjonsøvelse på Haglemoen. Blant dem som gjør seg mest bemerket, er den livsglade selgeren Goggen Rask (Rolf Just Nilsen), bilreparatøren Bottolph Johansen (Arve Opsahl) som går under navnet Drømmeren, og skipsrederen Rieber-Larsen jr. (Odd Borg).

Søte sykepleiere
Major Kampstrup (Carsten Byhring) og hans stab får en nærmest håpløs oppgave med å få sivilistene til å oppføre seg skikkelig. Kompanisjefen har et svare strev med å beholde dem i leiren, for plutselig blir sivilistene i uniform "syke" og må på sykestuen. Der gjør sykepleieren Bitten (Anita Thallaug) og oversøster Florence (Sølvi Wang) tjeneste...

Den store feltmanøveren starter, og soldatene gjør sitt beste. Men etter utallige forviklinger kommer man endelig gjennom manøveren, og gutta deltar med heder i den storstilte mønstringen etter kampen.

Ukrigersk militærkomedie
"Operasjon Løvsprett" hadde premiere i Oslo i 1962. Arbeiderbladets anmelder hadde følgende kommentar: "En kunne ha fryktet for at filmen ville være bygd opp på velbrukte, importerte militærfarse-effekter, tilpasset norske forhold. Men Operasjon Løvsprett står trygt på egne ben. Den er en tvers igjennom norsk militærkomedie, i hele sin tone og også i sin tendens som er svært ukrigersk, uten derfor å være direkte forsvarsfiendtlig - man har prestert en fin balansegang her."

Norsk spillefilm fra 1962
Regi: Knut Andersen
I rollene: Rolf Just Nilsen, Arve Opsahl, Odd Borg, Arne Bendiksen, Per Asplin, Sølvi Wang, Anita Thallaug, Unni Bernhoft og Kari Diesen
Pressekontakt: Anna-Marie Normann, tlf. 23 04 78 53