Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 23. januar 2008 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Benzosyre til besvær

Forbrukerinspektørene: Lars Karelius Noer og Marit Evertsen Grimstad er programledere for FBI. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK).
Forbrukerinspektørene: Lars Karelius Noer og Marit Evertsen Grimstad er programledere for FBI. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK).
Benzosyre er et av de mest brukte konserveringsmidlene i Norge. Ny forskning viser at norske barn får i seg altfor store mengder av dette stoffet, og en konsekvens av dette er vekstreduksjon.

Forsøk på dyr har vist at for mye benzosyre hemmer veksten av foster og avkom, i følge en undersøkelse som er utført av Vitenskapskomiteen for Matsikkerhet i Norge.

FBI har snakket med Mattilsynet, som mener undersøkelsen er bekymringsfull. Stoffet finnes i familieklassikere som blant annet leverpostei, syltetøy og ketchup. Ulike sorter brus og lettsaft har også mye benzosyre.

Glemmekasser
FBI ser også nærmere på glemmekasser. Norske skoler bugner over av overfylte glemmekasser med tøy barn og foreldre har glemt og ikke gidder å hente. Vi gir deg inspirasjon til å ta en ekstra titt i glemmekassa neste gang du er ved en skole.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Programledere: Lars Karelius Noer og Marit Evertsen Grimstad.
Prosjektleder: Frank Sivertsen, 23 04 80 17, tlf. 95815339
Kontaktperson Programinformasjon: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36/95 70 11 47,
Tv-seere bes kontakt Publikumsservice, tlf 815 65 900,
infor@nrk,no