Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. mai 2008 kl 19.30 Forbrukerinspektørene

Ut på reise

En reiseklar Lars Karelius Noer. (Foto: Magne Hansen, NRK)
En reiseklar Lars Karelius Noer. (Foto: Magne Hansen, NRK)
I kveld handler Forbrukerinspektørene om reise. Synes du det er vanskelig å få tak i de billige flybillettene? Har du vært misfornøyd med hotellrommet i Syden, eller har feriehuset i Danmark vært i elendig forfatning? Da bør du se FBI Reise. Det blir direktesendinger både på NRK1 og NRK2.

Oppstår det uenighet mellom deg og en næringsdrivende i et EU-land, kan organisasjonen Forbruker Europa hjelpe deg. De har søsterorganisasjoner i andre land som klager saken din videre.

Forbruker Europa vil være til stede i FBI sine direktesendte sendinger både på NRK 1 klokken 1930 og NRK 2 kl 2125.

Våre egne reisebyråer
Tidligere var det gjerne slik at man bestilte feriereisen gjennom et reisebyrå. I dag er vi våre egne reisebyråer på internett. Det gir enorme muligheter til å spare penger, men det er nok av feller å gå i.

Lars Grøndal er jurist og leder i Forbruker Europa. Han vil gi deg råd om hvordan du kan sikre deg når du er på reise, og ikke minst hva du ikke må gjøre før du reiser.

Dersom du for eksempel er misfornøyd med hotellstandarden, er det viktig å klage der og da. Ikke vent til du kommer hjem for å håpe på å få penger tilbake.

Har du leid en feriebolig som ikke har holdt den standarden du lover, er det i tillegg viktig å dokumentere alt med bilder, videoopptak, osv.

Og hva gjør du når bagasjen ikke følger med flyet du tok, eller den blir skadet på reisen? Undersøkelser viser at flyselskapene er alt for dårlig til å informere om dine rettigheter. Hvis du kjenner dine rettigheter, er det penger å hente til blant annet erstatningsklær.

Lureri
Nordmenn loppes stadig for penger i Syden av folk som selger "billige" timeshare-leiligheter eller medlemskap i ferieklubber. Fremdeles er det mange som ikke klarer å motstå fristelsene når aggressive selgere i Spania, Hellas og Portugal lurer deg til å underskrive kontrakter. Forbrukerinspektørene har verstinglista over useriøse selskaper.

Det generelle trikset for å unngå lureri, enten det er på stranda, i baren, i butikken eller hva det må være, er å bruke kredittkortet. Blir du lurt av noen i inn- eller utland, står du mye sterkere ved å ha brukt kreditt- og ikke debetkortet (vanlig VISA).

Å vite at du kan kreve kredittkortselskapet for refusjon av pengene ved å vise til kredittkjøpslovens paragraf 8, har hjulpet mange forbrukere.

Det vil også være en fordel å betale leie av feriebolig med kredittkort. Et generelt tips ved leie av bolig er å ikke betale for store beløp i forkant. Og dersom navn og kontaktinformasjon ikke er lett tilgjengelig på nettsiden, bør det ringe noen varsellamper.

De gode avtalene kan gjøres direkte med privatpersoner i utlandet, men har du overført penger til en privat bankkonto i forkant, står du svært svakt i etterkant dersom du traff på en svindler.

Det er en grei huskeregel, også når det gjelder før, under og etter reiser, at hvis noe er veldig billig, er gjerne risikoen også større.

Forbrukerinspektørene vil også gi deg tips om hva du bør huske på når du kjøper et feriested i utlandet.

Bytt bolig
Den billigste ferieformen er simpelthen å gjøre som en familie i Hemsedal: Bytte bolig. De lånte bort huset i Hemsedal i flere uker og bodde til gjengjeld gratis like lenge i Provence i Frankrike.

Egenprodusert magasin fra NRK Fakta
Programledere: Lars Karelius Noer og Marit Evertsen Grimstad.
Prosjektleder: Frank Sivertsen, 23 04 80 17, tlf. 95815339
Kontaktperson Programinformasjon: Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36/95 70 11 47,
Tv-seere bes kontakt Publikumsservice, tlf 815 65 900, infor@nrk.no