Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 8. juli 2008 kl 23.15 Film: Den store eventyrar

Effektfull filmklassiker

Den store eventyrar: Jason (Todd Armstrong) og Medea (Nancy Kovack) blir forelsket i hverandre og reiser sammen tilbake til Thessalia. (Foto: Colombia Pictures)
Den store eventyrar: Jason (Todd Armstrong) og Medea (Nancy Kovack) blir forelsket i hverandre og reiser sammen tilbake til Thessalia. (Foto: Colombia Pictures)
Gresk mytologisk drama med de klassiske konfliktene om makt og posisjon. Og fra fjellet Olympus følger gudene nøye med, og rekker Jason en hjelpende hånd når det ser ut til å gå helt galt. Filmen begeistret publikum med sine visuelle effekter da den kom i 1963.

Tjue år etter at Pelios myrdet kong Aristo for å overta tronen i Thessalia kommer Jason, den rettmessige arvingen til tronen, for å kreve kongeriket tilbake. Men før han kan overta må han først finne Det gyldne skinn. Han bygger et skip, Argo, og velger mannskap før han drar til Colchis på leting etter trofeet.

Pelios’ sønn Acostus blir også med på reisen – han vil få tak i trofeet til sin far. Gudenes dronning, Hera, hjelper Jason til å takle hindringer underveis, og han redder Medea opp fra havet. Uten å avsløre hvem hun er viser hun ham veien til sin far, kong Aeetes, herskeren av Colchis.

Sjuhodet drage og levende skjeletter
Men Acoustus har fortalt kongen om Jasons plan om å stjele Det gyldne skinn. Så etter at Aeetes har ønsket dem velkommen som venner, dømmer han Jason og mennene hans til døden. Revet mellom kjærligheten til Jason og lojaliteten til sin far setter Medea Jason fri og fører ham til skinnet som er i en grotte voktet av den sjuhodete dragen Hydra.

Om filmen
Ansvarlig for visuelle effekter i denne filmen, Ray Harryhausen, mener dette er hans beste film noen sinne. Det tok ham fire og en halv måned å utvikle utstyret til den fire minutter lange scenen der Jason bekjemper skjeletter.

Britisk/amerikansk drama fra 1963
Originaltittel: Jason and the Argonauts
Regi: Don Chaffey
Produksjon: Colombia Pictures
Med Todd Armstrong, Nancy Kovack, Gary Raymond, Laurence Naismith, Honor Blackman og Jack Gwillim

Kontaktperson: Brit Henschien, tlf 986 35 556
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no