Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 5. februar 2008 kl 20.10 Dokumentar: Sluttspill

Derfor taper USA i Irak

Kveldens dokumentar forteller historien om USAs krigsfiasko i Irak. (Foto: WGBH)
Kveldens dokumentar forteller historien om USAs krigsfiasko i Irak. (Foto: WGBH)
En amerikansk dokumentar gjennomgår hva som har gått galt med USAs krigføring i Irak.

19. desember 2006 kom president George Bush med den dramatiske innrømmelsen om at USA var i ferd med å tape krigen i Irak. Da hadde han i snart fire år hevdet at de amerikanske styrkene i Irak hadde alt under kontroll.

Fra opprør til borgerkrig
Fra tilsynelatende å være en strid mellom opprørerne på den ene siden og USA på den andre, har krigsbildet blitt langt mer komplekst. Spesielt etter at sunni-opprørere for to år siden bombet sjitenes gylne moské i Samarra.

Det som var en ensidig opprørskrig, endret seg til en tofronts borgerkrig.

Forfeilet innsats
I dokumentaren slår nestkommanderende for de amerikanske styrkene i Irak, general Jack Keane, fast at USA ugjenkallelig er i ferd med å tape krigen.

-Jeg så snart at vi ikke har de ressursene vi trenger og at vår innsats er forfeilet… Den sjansen vi hadde til å lykkes i Irak, har vi latt gå fra oss, sier han.

Mangelfull styring
Det amerikanske militæres problem er ikke mangel på innsatsvillige rekrutter, framgår det i dokumentaren. Det er den dårlige styringen av ressursene som er problemet.

Med alle de oppdrag det amerikanske forsvar har rundt om i verden, ikke minst i Afghanistan og Irak, har amerikanske offiserer lenge advart om at forsvaret er på grensen til å rakne.

Den nye strategien i Irak med raskere enheter som er mindre og smidigere, er ment å resultere i færre falne. Spørsmålet er bare om dette monner i det endelige sluttoppgjøret.

Programmet inngår i det anerkjente amerikanske dokumentarmagasinet Frontline og er produsert av Michael Kirk, som har laget en rekke programmer om USAs krigføring i Irak.

Amerikansk dokumentar (2007)
Originaltittel: Endgame
Produsert av: WGBH International
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900LENKER
  • Les mer