Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 14. november 2004 kl 23.15 Migrapolis: Ut av isolasjon

Når tilværelsen rakner

Simon Chilembo måtte på et tidspunkt gå gatelangs og samle flasker. Nå driver han eget firma på Aker Brygge i Oslo (Foto: NRK)
Simon Chilembo måtte på et tidspunkt gå gatelangs og samle flasker. Nå driver han eget firma på Aker Brygge i Oslo (Foto: NRK)
Etter en periode som student i Oslo raknet tilværelsen for Simon Chilembo. Skolen han gikk på var ikke godkjent av Lånekassen, og han ble utvist fra Norge. Simon anket saken, men det tok over fire år før han fikk innvilget opphold. I det tidsrommet måtte han klare seg selv.

- Jeg fikk låne en tom leilighet. Der sov jeg på gulvet. Og så pantet jeg flasker til bønner og kneippbrød, forteller han.

Etter hvert fikk han hjelp av bekjente, blant annet fra Nesodden Karateklubb hvor han jobbet som trener. De klarte å skaffe ham en liten inntekt, og de gav ham sin fulle støtte. Til slutt fikk han oppholdstillatelse, og nå har han startet sin egen klinikk på Aker Brygge.

Døv blant hørende
For Anne-Line Kirste var hver dag en utfordring på døveskolen. Miljøet var lite, og hun følte seg ekskludert. Helst ville hun begynne å danse, til tross for at hun ikke kunne høre. Til slutt ble hun så deprimert at foreldrene hennes tok affære, og flyttet henne til en skole for hørende. Moren hennes er overbevist om at de tok det rette valget, selv om det har ført med seg mange utfordringer. Hvordan i all verden kan hun danse til musikk uten å høre den? Reporter Asta Busingye Lydersen stiller spørsmålet.

- Mange lurer på det. Jeg bruker ulike metoder. Jeg kan høre vibrasjoner, øve på takter, telle og se på de andre som danser, forteller Anne-Line.

Skriveblokken er god å ha når hun ellers skal snakke med hørende. Det var også slik hun ble kjent med sine nye medelever da tolken ikke var i nærheten.

Hjelp for ensomme
Man kan føle seg både ensom og forvirret som flyktning i et fremmed land. Det gjaldt også for Khin Maung Tun som kom til Norge fra Burma. For å komme seg ut av isolasjonen fikk han tildelt en egen flyktningguide fra Røde Kors. Pål Anders Barth Larsen hjelper til med å finne aktiviteter, og svare på spørsmål Khin måtte ha om Norge. Kjemien mellom de to var god fra første stund.

- Ja, det opplevdes nærmest som en "blind date" å møte Khin første gang, men jeg skjønte raskt at jeg kom til å like ham. Vi har felles interesser og er på samme alder, sier Pål. Begge er enige om at vennskapet kommer til å bestå, selv etter at perioden som guide formelt sett er over.

Migrapolis på NRK1
Dette er det siste ordinære Migrapolis på NRK2 i år. Det kommer en kavalkade i romjulen, før Migrapolis skifter kanal. I 2005 sendes Migrapolis på NRK1.

Flerkulturelt magasin fra Østlandssendingen
Prosjektleder: Marianne Mikkelsen, tlf: 91 54 06 26
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78