Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juli 2005 kl 22.30 Nærbilde: Johanna Vuoksenmaa

Finsk opptur

I kveldens Nærbilde møter vi finske Johanna Vuoksenmaa. (Foto: Seppo Sarkkinen/YLE)
I kveldens Nærbilde møter vi finske Johanna Vuoksenmaa. (Foto: Seppo Sarkkinen/YLE)
Finske Johanna Vuoksenmaa var allerede fotograf og kunstner da hun tok regissørutdanning som 30-åring. I 2003 slo hun gjennom med spillefilmsdebuten "Opptur" ("Nousukausi"), som handler om et rikt ektepar som drar på opplevelsesferie til Helsinkis mest beryktede drabantby. Ektemannen Mika Ripatti sto for manuset, og Vuoksenmaa syntes det var et helvete å jobbe med ham.

Profesjonelle samarbeidsproblemer til tross, "Opptur" ble kåret til årets beste film i hjemlandet, manuset høstet også mye ros, og ekteparet ble ikke skilt. Men noe fast par i film blir de nok ikke, i følge Vuoksenmaa selv.

Etter ti år med installasjoner og samtidskunst var det ønsket om å kunne fortelle historier til et større publikum som gjorde at Vuoksenmaa valgte å begynne på filmskole. Hennes siste prosjekt er en tv-serie i tolv deler for finsk fjernsyn, og i kveldens Nærbilde blir vi med henne på jobb.

Om serien
De fem nordiske allmennkringkasterne har sammen portrettert ti av Nordens viktigste filmskapere. Denne våren og sommeren blir vi bedre kjent med norske Bent Hamer og Margreth Olin, islandske Baltasar Kormákur og Dagur Kári, danske Lone Scherfig og Per Fly, finske Johanna Vuoksenmaa og Klaus Härö og svenske Josef Fares og Pernilla August.

Svanhild Sveinsdotter Grov fra NRK har møtt Bent Hamer og Margreth Olin.

Nordisk samproduksjon (2004)
Portrettserie i ti deler
Prosjektleder NRK: Folke Gravklev
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252