Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 1. november 2005 kl 22.30 Safari

Landskap i kunsten

Programleder Marte Spurkland tar oss med på en safari i ulike kunstlandskap. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
Programleder Marte Spurkland tar oss med på en safari i ulike kunstlandskap. (Foto: Anne Liv Ekroll, NRK)
I kveldens sending utforsker programleder Marte Spurkland og Safari-redaksjonen landskapet i kunsten. Og da er det ikke bare de klassiske naturlandskapene som står i fokus, men også de indre, symbolske og virtuelle landskapene.

Fram til Tor Arne Moen var 19 år gammel, malte han naturlandskap. Så brøt han tvert, og malte alt annet enn landskap i 20 år. Denne høsten har han vendt tilbake til landskapsmaleriet. Safari snakker med ham om fascinasjonen ved landskapet – og risikoen ved å male det.

Scenograf Tine Schwab har som jobb å få omgivelser og scenelandskap til å si oss noe, uten ord. I Safari demonstrerer hun hvordan stemninger skifter hvis lyset endres, hvis et møbel er ødelagt, eller hvis det plutselig begynner å snø.

Når spill blir kunst
Det blir også en verdenspremiere i kveldens Safari, for her får du se helt nye scener fra eventyrdataspillet "Drømmefall – den lengste reisen". Vi besøker den norske spillprodusenten Funcom, og forsøker å finne ut hvorfor de til stadighet vinner kunstpriser når spillbransjen samles. Og selvfølgelig forsøker Marte Spurkland seg i den virtuelle verdenen…

Ulike landskap
I tillegg skal vi møte maleren Magne Rygh, som tar oss med på en tur i det urbane Oslo, som er et kjært motiv i hans landskapsmalerier. Vi skal også se nærmere på bildene til Terje Bergstad, som også beveger seg i indre landskap. – Avstanden mellom impuls og tegn er kort, påpeker Steinar Gjessing i boka om maleren. Bildene hans gir tydelige spor av levde liv, der også hans egen historie har satt avtrykk. I ekspressive kontraster av lys og skygge følger vi dette livet fra løa hans i Telemark, til flere reiser til byer og miljøer i inn- og utland.

Fra det indre landskapet skal vi bevege oss til det konstruerte, med den unge, danske kunstneren Jeppe Hein som ambassadør. Han er i ferd med å erobre verden med sine interaktive installasjoner, og I Paris går folk mann av huse for å prøve hans usynlige labyrint. I Safari skal vi se på hvilke planer han har for Bodø, der en benk og privat regn er viktige stikkord.

Egenproduksjon fra NRK Kultur (2005)
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Helge Semb, Tina Waldø-Jensen, Sven Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Marit Christina Lie, Hanne Skrikerud, Barbro Ross Viallatte og Atta Ansari
Vaktsjef: Jo Raknes
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252