Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 21. april 2010 kl 20.45 Bjørnson - europeeren

De svakes forkjemper


Bjørnstjerne Bjørnson brukte hele sin retoriske kraft og autoritet når han kastet seg ut i den offentlige debatten, oftest på vegne av enkeltmennesker som led under urettferdig behandling. I dette programmet vil han "vekk fra det tungsindige norske vinterlandskapet"…

Bjørnsons utallige taler, brev og artikler rettet seg som oftest mot norske forhold. Inspirasjon og ny kunnskap hentet han i utlandet. Han kjempet også mange verbale slag i utenlandske aviser og medier. Han både snakket og skrev flytende italiensk og tysk, og hadde heller ikke store problemer med fransk og engelsk. Han hadde også et omfattende nettverk av informanter og redaktører som oversatte og publiserte det han skrev.

I "landflyktighet"
Det andre programmet i serien ’Bjørnson – Europeeren’ tar utgangspunkt i striden mellom den pietistiske Christoffer Bruun og Bjørnson som på ny vil ut i Europa. Han vil vekk fra det ’tungsindige norske vinterlandskapet, der stuelufta er tung og kristendommen tilsvarende svart’, som Edvard Hoem formulerer seg. Men økonomien er skral, og han tar imot invitasjon til Amerika for å holde taler der.

Etter hjemkomsten setter han sammen med kona Karoline og barna kurs for Paris hvor de blir i 5 år. Dette er år hvor den franske hovedstaden for alvor markerer seg som Europas kulturelle og vitenskapelige hovedstad. Og Bjørnson følger det som skjer på tett hold.

Etter hjemkomsten i 1887 kaster han seg igjen ut i den hjemlige debatten før han på setter kurs for Schwaz og Roma. Han har også opphold i Berlin, München, Firenze og Venezia.

Om serien
Bjørnstjerne Bjørnson gikk stadig på barrikadene for å hevde rettferdighetens og sannhetens rett. Han reiste ut i Europa og tok med seg ideer og tanker tilbake til hjemlandet. Som niåring overværer Bjørnson en brutal henrettelse. Ifølge forfatter Edvard Hoem har dette en avgjørende betydning for Bjørnsons samfunnsengasjement og forfatterskap. Serien er i tre deler og følger Bjørnson fra ungdomstiden frem til de siste årene av hans liv. De ble dominert av et brennende engasjement for de små folk, og Bjørnson hadde opparbeidet seg en kolossal autoritet ute i Europa.


Norsk dokumentarserie 2010
Produsert av Nova vision AS for NRK
Produsent: Sverre Krüger
Prosjektleder: Elin Østraat
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden , 909 55 364 / 23 04 98 41
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900