Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 28. august 2008 kl 20.10 Kulturdokumentar: Ballade for Edvard Grieg

Komponistens mesterverk

Ballade i G-moll er inspirert av en norsk fjellmelodi. Leif Ove Andsnes oppsøker røttene (Foto: NRK)
Ballade i G-moll er inspirert av en norsk fjellmelodi. Leif Ove Andsnes oppsøker røttene (Foto: NRK)
Mesterpianist Leif Ove Andsnes har gjennomført en unik reise i Edvard Griegs fotspor over hele Europa. Målet er å bli i stand til å få det ytterste ut av komponistens mesterverk, Ballade i G-moll.

Grieg selv maktet aldri å spille Ballade i G-moll for publikum. Stykket ble til i en krisetid i komponistens liv, og ble for personlig til at han orket å framføre det.

Andsnes tar saken
Andsnes bestemmer seg for å gå i gang. Men han innser at å trenge inn i et så personlig verk krever at han forstår mer av hva slags menneske Grieg var. Derfor må han ut på jakt etter komponisten som hele livet rastløst var på reise mellom musikkens metropoler.

Vi blir med Leif Ove Andsnes til Bergen, Leipzig, København, Roma, Paris og London. Han finner Grieg som alt fra lat student og forelsket svermer til utskjelt humanist og religiøst søkende, for ikke å snakke om Grieg som østers-elsker, plateartist og fjellvandrer. Under det ytre trer det fram en urolig person med et kontrastfylt følelsesliv.

Balladen
Samtidig følger vi Andsnes mens han øver på Ballade i G-moll. Han lar oss få et sjeldent innblikk i hvordan en stor musiker jobber og terper før det store øyeblikket på scenen. Programmet er et fartsfylt, humørfylt og intenst møte mellom to musikkgiganter fra hver sin tid.

Fakta
Edvard Grieg ble født 15. juni 1843 i Bergen, og døde samme sted 4. september 1907. Han er Norges betydeligste komponist med størst internasjonal innflytelse og anerkjennelse. Griegs mest berømte verker er Pianokonsert i A-moll, Peer Gynt-musikken og Lyriske stykker for piano. 4. september 2007 markerer 100-års dagen for Griegs død.

Pianisten Leif Ove Andsnes er født i 1970. Han er fra Karmøy, bosatt i Bergen og København. Andsnes er utdannet ved Bergen Musikkonservatorium hos professor Jiri Hinka. Han var tidenes yngste solist i Griegs A-moll-konsert under Festspillene i Bergen 1988. Andsnes har fått flere Grammy-nominasjoner, spellemannpriser og internasjonale utmerkelser, og har gitt ut nærmere 40 plater.

Griegs Ballade i G-moll ble komponert vinteren 1875-76, basert på en norsk fjellmelodi og Griegs største soloverk for klaver. Verket består av 14 variasjoner og det verket som sterkest fanger Griegs indre spenninger. Balladen ble komponert like etter at Grieg med få ukers mellomrom hadde mistet begge sine foreldre. Verket ble aldri framført av Grieg.

Produsert av NRK Hordaland
Programansvarlig: Steinar Birkeland, tlf: 90 75 11 21
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no