Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 19. juli 2004 kl 20.25 Faktor: Rød sol

Kan ikke leve uten kunsten

I kveldens Faktordokumentar „Rød sol
I kveldens Faktordokumentar „Rød sol" møter vi schizofrene Birger Bratvold. (Foto: GriegNord Productions)
Birger Bratvold har fått diagnosen schizofreni, og har tilbrakt mer enn tjue år i psykiatrien. I kveldens Faktordokumentar følger vi ham og kunsten hans over tre år. I den perioden flytter han fra den psykiatriske institusjonen "Sangen" til en egen leilighet i Hamar.

Bratvold bruker billedkunst som uttrykksmiddel, og som hjelp gjennom vanskelige faser i livet. – Når jeg maler et bilde, er det som en blomst åpner seg, og et sår lukkes, sier han.

Når han maler tar han utgangspunkt i egne erfaringer, ofte drømmer, og bearbeider det fram til bilder. – Det er bakhodet som kommer fram, sier Bratvold selv.

Å flytte for seg selv etter flere tiår i institusjoner er en krevende prosess, og i kveldens dokumentar forteller han om følelsene sine, angsten, og ikke minst sitt særegne kunstneriske uttrykk.

Om "Faktor"
"Faktor" er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker "Faktor" å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar
Produsert av: GriegNord Productions
Redaktør: Terje Dale
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252LENKER
  • Hjemmeside